Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Укрпошті можна буде відкрити поштовий рахунок

Реклама

Народні депутати мають намір удосконалити порядок виплати пенсій, соціальних виплат, інших видів грошової допомоги через відділення поштового зв'язку, з використанням банківських (поштових) рахунків.

Відповідний законопроект № 2788 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку" зареєстровано у Верховній Раді 20 січня.

Що передбачено в проекті:

- вводиться термін "поштовий рахунок", запроваджується система таких рахунків.

Поштовий рахунок - рахунок, що відкривається Укрпоштою фізособі, ФОПу, самозайнятій фізичній особі, юридичній особі, а також розпорядникам (одержувачам) державних коштів на договірній основі для зарахування коштів, у тому числі зарплати, пенсії, державних соціальних допомог, торгівельної виручки тощо та здійснення розрахункових банківських операцій, у порядку, встановленому Нацбанком для Укрпошти.

Укрпошта зможе відкривати поштові рахунки для юросіб, а також громадян-підприємців, розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів з метою здійснення розрахунків за продукцію, виконані роботи, надані послуги, для виплати заробітної плати, сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), а також інших розрахунків, пов'язаних з фінансовим забезпеченням їх діяльності.

Порядок відкриття та обслуговування Укрпоштою поштових рахунків, а також надання нею окремих фінпослуг, визначених законодавством, установить Нацбанк.

Поштові рахунки Укрпошти можна буде відкрити виключно на території України.

Залучені кошти на поштових рахунках можуть розміщуватись:

у банках з державною часткою;

у банках іноземних банківських груп;

у банках з приватним капіталом;

шляхом придбання державних цінних паперів.

Фізособи матимуть право відкривати на договірній основі поштові рахунки для зберігання коштів і здійснення розрахункових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та законодавства.

Юрособи матимуть право відкривати поштові рахунки для здійснення всіх видів розрахункових операцій у порядку, встановленому Нацбанком.

Порядок відкриття поштових рахунків Укрпоштою визначатимуть закони "Про банки і банківську діяльність", інші закони, а також нормативно-правові акти НБУ.

У разі затримки зарахування грошових надходжень на рахунок (поштовий рахунок) клієнта банки (Укрпошта) сплачуватимуть на користь одержувачів грошових коштів пеню у розмірі, що передбачається угодою про проведення касово-розрахункових операцій, а за відсутності угоди про розмір пені - в розмірі, встановленому законом;

- визначається перелік фінпослуг, які зможе надавати Укрпошта, серед яких: відкриття та ведення поштових рахунків, проведення розрахункових банківських операцій, випуск та обслуговування платіжних карток, залучення коштів фізичних та юридичних осіб.

Національний оператор (у порядку та на умовах, визначених Нацбанком, з урахуванням обмежень, визначених законодавством) зможе провадити:

надання окремих фінансових послуг, зокрема відкриття та обслуговування поштових рахунків;

здійснення валютообмінних операцій;

емісію електронних платіжних засобів для обслуговування поштових рахунків;

залучення у вклади (депозити) коштів від фізичних та юридичних осіб.

Національний оператор також зможе здійснювати діяльність кредитного посередника відповідно до Закону "Про споживче кредитування", а також на договірних засадах - іншу діяльність з надання посередницьких послуг на ринку фінансових послуг. Укрпошта матиме право здійснювати діяльність щодо інкасації коштів та перевезення валютних цінностей в порядку, встановленому для неї Нацбанком.

У законопроекті передбачено внести відповідні зміни до ГК і ЦК України, а також низки законів.

Під час провадження бізнесу важливо розуміти, з ким маєш справу. У цьому вам допоможе сервіс CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Нагадаємо, у ньому можна поставити на контроль свого бізнес-партнера та переглядати повну карту контрагента. Ви можете замовити тестовий доступ до сервісу.

Вам також буде цікаво дізнатися:

З 19 січня банки зобов'язані розкривати повну вартість споживчого кредиту;

У відділеннях «Укрпошти» можна розрахуватися банківською карткою

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини