Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як захистити нерухомість від рейдерів: топ-10 змін

Реклама

1. Власників повідомлять про зазіхання на їх нерухомість

2 листопада 2019 року набрав чинності Закон № 159-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності". Ним внесено низку суттєвих змін до Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Зокрема, нотаріальні дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва здійснюватимуться одночасно з державною реєстрацією прав.

Детальніше

2. Антирейдерський Закон набув чинності

16 січня 2020 року набрав чинності Закон № 340-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству". Положення щодо вимог про нотаріальне посвідчення договору про встановлення земельного сервітуту, плати за користування земельною ділянкою і поновлення договору оренди землі набувають чинності 15 липня 2020 року. Закон запроваджує запобіжники від рейдерських захоплень землі, яка використовується с/г підприємствами, зокрема шляхом подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок.

Детальніше

3. Як дізнатися, хто цікавився вашою нерухомістю

Дані про осіб, які отримували інформацію щодо вашої нерухомості з Державного реєстру прав, можна отримати лише у державного реєстратора прав на нерухоме майно, уповноваженої особи фронт-офісу або помічника нотаріуса. Інформація про зацікавлених у вашій нерухомості видається виключно у паперовій формі. Довідка про користувачів інформації містить відомості про всіх осіб, що отримували інформацію з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права.

Детальніше

Зауважимо, що поставити на контроль свого бізнес-партнера та переглядати повну карту контрагента можна в зручному сервісі CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. CONTR AGENT - це моніторинг у реальному часі, можливість відстежувати діяльність компанії, бізнес-партнерів та отримувати миттєві  сповіщення про будь-які зміни. У сервісі втілено зручний пошук партнерів та фільтрацію за: кодом ЄДРПОУ, КВЕДом, віком компанії, регіоном, формою діяльності, статусом підприємства. Замовити тестовий доступ до сервісу можна тут.

4. Як захиститися від рейдерів

Мін'юст надав кілька цінних порад, які допоможуть уберегти свою нерухомість від рейдерів. Зокрема, варто стежити за відомостями в державних реєстрах за допомогою сервісу SMS-Маяк, який повідомляє власників про зміни в статусі їх нерухомості та бізнесу; установити в статуті підприємства вимоги щодо обов'язкового нотаріального посвідчення договорів відчуження корпоративних прав; внести запобіжники до статутів.

Детальніше

5. Мін'юст запровадив додаткову автентифікацію для нотаріусів і держреєстраторів

Тепер для проведення реєстраційної дії нотаріусам і державним реєстраторам прав на нерухоме майно потрібно буде скористатися не лише кваліфікованим електронним підписом, а й підтвердити рішення за допомогою Google-ідентифікації з використанням одноразового паролю.

Детальніше

6. Мін'юст посилив вимоги до державних реєстраторів

Кваліфікаційні вимоги до держреєстратора поширюються на державних реєстраторів прав на нерухоме майно та державних реєстраторів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що перебувають у трудових відносинах із суб'єктом державної реєстрації.

Детальніше

7. Як захистити бізнес і нерухомість від рейдерських захоплень

За словами Міністра юстиції Дениса Малюськи, у Мін'юсті є 3 напрями, за якими йде боротьба з рейдерством. Перший - це перезавантаження персоналу. Другий - удосконалення законодавства, яке містить багато прогалин та недоліків. Третій - розбудова ІТ-інфраструктури: впровадження ризик-модулів, MobileID та інших сучасних технологій, що знизить ризики незаконного втручання людини в систему.

Детальніше

8. Мін'юст складатиме адмінпротоколи при захопленні майна і бізнесу та анулюватиме доступ до реєстрів

Оновлено порядок розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства.

Детальніше

9. Хто розглядатиме скарги на держреєстратора замість антирейдерської комісії

Мін'юст визначив, як працюватиме Колегія з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції. Колегія уповноважена розглядати скарги у сфері держреєстрації на предмет наявності (відсутності) порушень закону у рішеннях, діях або бездіяльності держреєстратора, суб'єктів держреєстрації, територіальних органів Мін'юсту, що оскаржуються, у разі участі у ній співголови, секретаря та не менш як 3 членів Колегії.

Детальніше

10. Запрацювала антирейдерська колегія; вже відомо, хто увійшов до її складу

У засіданні Колегії під час надання усних пояснень особами, запрошеними для розгляду скарги у сфері держреєстрації колегіально, зможуть брати участь представники неурядових організацій, що представляють та захищають інтереси бізнесу в Україні (зокрема, представники Ради бізнес-омбудсмена).

Детальніше

Захистити своє майно від рейдерів вже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Читайте велике інтерв'ю головної редакторки ЮРЛІГИ Марини Ясинської із заступницею Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольгою Оніщук з нагоди старту чергової реформи у сфері держреєстрації прав.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини