Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банку можна вказати, кому віддати вклад після смерті

Реклама

Фізична особа має право зробити відповідне розпорядження банку щодо коштів, що їй належать, на випадок своєї смерті.

На розпорядженні клієнта, яке складається у формі окремого документа або є додатком до договору, має бути зазначена дата його складання. Розпорядження засвідчується підписом уповноваженого працівника банку і зберігається в справі з юридичного оформлення рахунку.

Дія розпорядження може бути повністю або частково скасована заповітом відповідно до статті 1228 Цивільного кодексу:

1) якщо у заповіті змінено особу, до якої має перейти право на вклад,

2) якщо заповіт стосується усього майна спадкодавця.

Зазначимо, що Цивільний кодекс і так дозволяв вкладнику розпорядитися правом на вклад у банку (фінансовій установі) на випадок своєї смерті, склавши заповіт або зробивши відповідне розпорядження банку (фінансовій установі). Право на вклад входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним.

Таким чином, НБУ привів свій акт у відповідність до законодавства.

Банк виплачує вклад (його частину) спадкоємцю власника поточного/вкладного (депозитного) рахунку на підставі документів, визначених законодавством України.

Відповідні зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів внесено постановою НБУ від 27 грудня 2019 року № 162.

Крім того, адвокатам і ФОПам заборонено використовувати поточні рахунки для власних потреб, а також тепер ФОПам простіше закрити банківський рахунок

Попереджатиме підприємців про їхні борги з ЄСВ та єдиного податку бот-бухгалтер ReporTах. Щоразу після сплати податків бот показуватиме дані про розрахунки з бюджетом. Таку інформацію бот надаватиме автоматично без додаткового запиту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини