Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виборчий кодекс набрав чинності

Реклама

Виборчий кодекс № 396-IX з урахуванням пропозицій Президента було офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 28 грудня.

Кодекс набрав чинності з 1 січня 2020 року, крім підпункту 3 пункту 3 розділу XXXXII (щодо змін до Закону про Державний реєстр виборців), який набирає чинності з 1 липня 2020 року, підпунктів 2 та 3 пункту 3 цього розділу щодо здійснення повноважень органів адміністрування та органів ведення Державного реєстру виборців регіональними та територіальними представництвами ЦВК, які набирають чинності з дня, наступного за днем прийняття ЦВК рішення про початок роботи її регіональних і територіальних представництв.

Кодекс визначає гарантії права громадян на участь у формуванні складу представницьких органів державної влади, представницького органу влади АР Крим та представницьких органів і виборних осіб місцевого самоврядування.

Виборчий кодекс складається з чотирьох книг "Загальна частина", "Вибори Президента України", "Вибори народних депутатів України" та "Місцеві вибори".

Кодекс визначає особливості підготовки і проведення голосування та встановлення результатів виборів Президента, позачергових та повторних виборів Президента, загальний порядок висування кандидатів на цей пост партіями та самовисування, умови реєстрації кандидатів на пост Президента, особливості відкриття, формування та використання виборчих фондів кандидатів, підготовки і проведення голосування та встановлення результатів виборів Президента.

Згідно із Виборчим кодексом вибори народних депутатів здійснюються на засадах пропорційної системи за єдиними списками кандидатів у депутати у загальнодержавному виборчому окрузі, з яких формуються регіональні виборчі списки кандидатів у депутати від партій. При цьому право на участь у розподілі депутатських мандатів набувають партії, на підтримку регіональних виборчих списків кандидатів у депутати від яких у межах загальнодержавного округу подано 5 і більше відсотків загальної кількості голосів виборців, які підтримали регіональні виборчі списки кандидатів у депутати від усіх партій у межах загальнодержавного округу.

Вибори депутатів сільської, селищної ради, міської ради (міста з кількістю виборців до 90 тис. осіб), районної у місті ради проводитимуться за системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища, міста, територія утвореної відповідно до Закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад" об'єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади, територія району в місті. У кожному окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Після набрання чинності цим Кодексом втратили чинність закони "Про вибори Президента України", "Про вибори народних депутатів України", "Про місцеві вибори".

Нагадаємо, Президент ветував Виборчий кодекс, при цьому пояснивши причини. Зеленський вказав, що перелік причин не є вичерпним. Кодекс було направлено на доопрацювання.

З текстом Виборчого кодексу можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини