Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виборчий кодекс ветовано: Президент пояснив причини

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187605_priynyato-viborchiy-kodeks

Президент ветував Виборчий кодекс, прийнятий Верховною Радою 11 липня 2019 року. Відповідна інформація міститься на сайті ВР. Усього до Кодексу було розглянуто понад 4000 правок. Він складається з трьох книг "Загальна частина", "Загальнонаціональні вибори" та "Місцеві вибори".

В. Зеленський пояснив своє рішення таким.

1. Кодекс містить положення, які не відповідають Конституції; не враховує останні зміни до виборчого законодавства, спрямовані на його удосконалення; не узгоджується із законодавчими актами, базовими у відповідній сфері, не забезпечує належну регламентацію й організацію виборчого процесу, ефективний контроль за здійсненням виборчих процедур.

2. Кодекс декларує модель виборчої системи, спрямованої на скасування мажоритарної складової виборів та запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками. Однак аналіз положень Кодексу щодо визначення порядку застосування виборчої квоти, розподілу депутатських мандатів і визначення обраних кандидатів у виборчому регіоні та у загальнодержавному виборчому окрузі, на думку Президента, дає підстави для висновку про фактичне збереження складової, характерної для пропорційної виборчої системи із закритими списками. Крім того, передбачає можливість розподілу депутатських мандатів на регіональному рівні на основі персоніфікованого результату голосування за конкретного кандидата на виборах та на загальнодержавному рівні - залежно від позиції кандидата у виборчому списку партії, тобто за принципом "закритих списків".

3. У Кодексі передбачено, що під час висування кандидатів у народні депутати України, депутати ВР АР Крим, обласної, міської (великого міста) ради політичні партії (організації партій) повинні забезпечити присутність у кожній п'ятірці (місцях з першого по п'яте, з шостого по десяте тощо) кожного виборчого списку як чоловіків, так і жінок (не менше двох кандидатів однієї статі) (частина шоста статті 316, частина третя статті 373, частина третя статті 510). Закріплений принцип ґендерної рівності може бути знівельований через відсутність у Кодексі механізму заміни кандидата у депутати кандидатом такої ж статі у разі скасування реєстрації кандидата у депутати за зверненням партії.

4. У Кодексі відсутній достатній механізм забезпечення реалізації виборчих прав окремими категоріями осіб (йдеться, зокрема, про переселенців, осіб з інвалідністю).

5. Положення Кодексу, за якими кандидат на пост Президента та у народні депутати вважається таким, що проживає в Україні, якщо строк його безперервного перебування за межами України протягом відповідно "останніх десяти" та "останніх п'яти років перед днем голосування не перевищував 183 дні, у неконституційний спосіб необґрунтовано обтяжують (ускладнюють) дотримання визначених Конституцією вимог цензу осілості.

6. Запроваджується новий підхід до формування складу окружних і дільничних виборчих комісій на виборах Президента, який передбачає надання права на формування таких комісій не лише кандидатам на пост Президента, а й політичним партіям, представленим депутатськими фракціями в поточному скликанні Парламенту. Такий підхід не забезпечує рівний доступ всіх кандидатів і суб'єктів їх висування до представництва у складі виборчих комісій.

7. Згідно із Кодексом член ЦВК уповноважується вносити до Комісії пропозиції щодо звернень до КСУ стосовно офіційного тлумачення Конституції та законів з питань виборів і референдумів. Це положення, на думку Президента, не узгоджується з Основним Законом.

8. У Кодексі не повною мірою враховано рекомендації, надані міжнародними експертами за результатами спостереження за виборчими кампаніями.

Президент зауважив, що положення Кодексу потребують техніко-юридичного доопрацювання для уникнення численних внутрішніх суперечностей і неузгодження з іншими законодавчими актами.

З огляду на вищевикладене В. Зеленський не підтримав Виборчий кодекс у запропонованій редакції, повернув його для повторного розгляду та запропонував доопрацювати з урахуванням зауважень.

З текстом Виборчого кодексу можна ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини