Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 січня 2021 року запрацює єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ

Реклама

30 жовтня 2019 року в газеті Верховної Ради "Голос України" опубліковано Закон № 190-ІХ, яким передбачається запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ.

У Законі визначено термін "єдиний рахунок". Так, єдиний рахунок - це рахунок, відкритий у Державній казначейській службі для Державної податкової служби, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених Податковим кодексом, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189909_dinomu-rakhunku-dlya-splati-podatkv--zborv-buti-priynyato-zakoni

Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

Для того, щоб почати використовувати єдиний рахунок або відмовитися від його використання, необхідно повідомити податковий орган про це в електронній формі через електронний кабінет.

Платник податків має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.

Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється починаючи з першого числа місяця наступного календарного року.

Нагадуємо, що реквізити рахунків для сплати податків і зборів доступні у модулі "Довідники", який входить до складу Інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН. Для того, щоб ознайомитися з можливостями і наповненням ІПС ЛІГА:ЗАКОН детальніше, скористайтеся безкоштовним тестовим доступом.

Реєстр платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків формується ДПС щоденно, крім вихідних, святкових та неробочих днів у межах коштів, сплачених на єдиний рахунок таким платником податків, та з урахуванням наявних у такого платника сум помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань з дотриманням такої черговості сплати:

- у першу чергу - недоїмка з єдиного внеску;

- у другу чергу - податковий борг у межах відповідного податку або збору, заборгованості з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, згідно з черговістю його виникнення, з урахуванням положень п. 131.2 ст. 131 ПК;

- у третю чергу - грошові зобов'язання, визначені на підставі податкових повідомлень-рішень, у хронологічному порядку надходження розрахункових документів на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі розрахункові документи містять інформацію про дату та номер відповідного податкового повідомлення-рішення;

- у четверту чергу - визначені платником податку (податковим агентом) грошові зобов'язання із загальнодержавних податків та зборів, місцевих податків, єдиного внеску у хронологічному порядку надходження розрахункових документів на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі розрахункові документи містять інформацію про призначення відповідного платежу та його одержувача;

- у п'яту чергу - грошові зобов'язання із загальнодержавних податків та зборів у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов'язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;

- у шосту чергу - грошові зобов'язання з місцевих податків у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов'язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;

- у сьому чергу - інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у хронологічному порядку надходження розрахункових документів на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі розрахункові документи містять інформацію про призначення відповідного платежу та його одержувача.

Документом скорочуються випадки помилкової сплати податків і зборів, єдиного внеску у зв'язку з неправильним заповненням платниками реквізитів рахунків в платіжних документах (мінімізується необхідність повернення помилково сплачених коштів).

Платник податків має право через електронний кабінет визначити напрям використання суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені.

Крім того, Закон не позбавляє платника податків права на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань і пені.

Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2021 року, крім п. 2 і 3 розділу II , які набрали чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону, а саме 31 жовтня 2019 року.

Як вже писала ЮРЛІГА, депутати наполягають на єдиному рахунку для сплати податків і зборів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини