Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Причини зупинення діяльності арбітражного керуючого

Реклама

Мін'юст визначив порядок тимчасового зупинення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого.

Відповідний наказ № 3192/5 від 17 жовтня міністерство зареєструвало 21 жовтня.

Процедура тимчасового зупинення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого застосовується на час дії обставин, визначених ч. 1 ст. 29 Кодексу України з процедур банкрутства.

Обов'язково діяльність арбітражного керуючого зупиняється:

- якщо його обрано або призначено на посаду, що не сумісна зі здійсненням діяльності арбітражного керуючого, - на весь строк перебування на відповідній посаді;

- у разі застосування до нього як підозрюваного чи обвинуваченого у кримінальному провадженні запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту із забороною залишати житло цілодобово або у робочий час чи тримання під вартою - на час дії запобіжного заходу (у разі застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом - на час дії такого заходу);

- якщо до нього застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді тимчасового зупинення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого - на строк, визначений у рішенні дисциплінарної комісії арбітражних керуючих про застосування такого стягнення.

За власним бажанням арбітражний керуючий зможе зупинити свою діяльність на строк, що сукупно не перевищує 30 днів протягом календарного року, або на більший строк за наявності поважних причин (вагітність, догляд за дитиною, тимчасова непрацездатність (хвороба), працевлаштування за основним місцем роботи тощо).

Якщо настануть обставини для обов'язкового зупинення діяльності арбітражного керуючого, воно проводиться на підставі судового рішення, яким до арбітражного керуючого як підозрюваного чи обвинуваченого у кримінальному провадженні застосовано запобіжний захід у виді домашнього арешту із забороною залишати житло цілодобово або у робочий час чи тримання під вартою або захід забезпечення кримінального провадження у виді тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом, та/або інформації уповноваженого органу, за клопотанням якого до арбітражного керуючого застосовано такі заходи. При цьому структурний підрозділ Мін'юсту вносить відповідну інформацію до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Якщо арбітражний керуючий зупиняє діяльність за власним бажанням на строк більше 3 днів, він зобов'язаний не менш як за 1 робочий день до дня зупинення своєї діяльності письмово повідомити про це територіальний орган Мін'юсту за місцезнаходженням контори (офісу) арбітражного керуючого із зазначенням причин та строку зупинення діяльності. Територіальний орган Мін'юсту в день отримання повідомлення від нього надішле це повідомлення електронною поштою до структурного підрозділу Мін'юсту для внесення відповідної інформації до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Арбітражний керуючий зобов'язаний зупинити свою діяльність з моменту внесення відповідної інформації до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України та повідомити про це господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), і комітет кредиторів боржника.

Поновити свою діяльність він може з моменту внесення відповідної інформації до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України та повідомити про це господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), і комітет кредиторів боржника.

Якщо діяльність арбітражного керуючого зупинялася більше ніж один рік, він перед поновленням діяльності або протягом 6 місяців після її поновлення проходить підвищення кваліфікації згідно з розділом IV Положення про систему підготовки і перепідготовки осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, підвищення кваліфікації та перепідготовки арбітражних керуючих, їх підготовки у справах про банкрутство страхових організацій.

Наказ набирає чинності з дня введення в дію Кодексу з процедур банкрутства (21 жовтня), але не раніше дня офіційного опублікування наказу.

Як раніше писала ЮРЛІГА, Кодекс з процедур банкрутства введено в дію 21 жовтня.

Знайти всі нормативно-правові акти, що стосуються діяльності арбітражного керуючого, можна в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Для цього вам варто замовити тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини