Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДБР розгляне адвокатський запит протягом 5 днів, але строк можуть продовжити

Реклама

ДБР затвердило Інструкцію про порядок розгляду звернень і запитів та організації особистого прийому громадян у центральному апараті Державного бюро розслідувань та його територіальних органах.

Відповідний наказ № 258 від 13 вересня 2019 року було зареєстровано в Мін'юсті 30 вересня 2019 року.

Інструкція визначає порядок розгляду звернень громадян, запитів і звернень народних депутатів, комітетів ВРУ, депутатів місцевих рад, адвокатських запитів, строки їх розгляду, порядок контролю за їх виконанням, організації особистого прийому громадян та ведення діловодства за зверненнями і запитами у центральному апараті ДБР та його територіальних органах.

Керівник органу ДБР контролює стан діловодства за зверненнями і запитами.

Не допускається розголошення одержаних зі звернень відомостей про особисте життя громадян без їхньої згоди чи відомостей, що становлять державну або іншу таємницю, яка охороняється законом. На прохання громадянина, висловлене усно або зазначене в тексті звернення, не підлягають розголошенню його прізвище, місце проживання та роботи.

Інструкція поширюється на звернення громадян та юридичних осіб, отримані в письмовій чи усній формі.

Адвокатські запити розглядаються в порядку, встановленому законами "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", "Про інформацію", "Про доступ до публічної інформації".

Заяви та повідомлення про вчинення кримінального та/або корупційного правопорушення розглядаються в органі ДБР відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства та/або Закону "Про запобігання корупції".

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого органу ДБР під час досудового розслідування розглядаються в порядку та в межах, передбачених кримінальним процесуальним законодавством, з урахуванням рішень та висновків КСУ.

Звернення осіб з питань досудового розслідування, які не є учасниками кримінального провадження, розглядаються в порядку та строки, передбачені законодавством про звернення громадян.

Звернення, оформлені належним чином і подані в установленому порядку, обов'язково мають бути прийняті та розглянуті.

Можна подати усні звернення (на особистому прийомі та через телефонні "гарячі лінії"); письмові (поштовим, електронним зв'язком, в скринці в органі ДБР). Електронні звернення надсилаються на офіційні адреси електронної пошти для звернень громадян органу ДБР або через заповнення електронної форми на офіційному веб-сайті Бюро.

Усі звернення і запити, що надійшли до органу ДБР, підлягають попередньому розгляду.

Звернення і запити після їх попереднього розгляду реєструватимуть за допомогою автоматизованої (електронної) системи документообігу або в журналі реєстрації звернень громадян - у разі ведення діловодства в паперовій формі. Для спрощення пошуку вестимуть алфавітний покажчик прізвищ громадян, від яких надійшли звернення.

На вимогу громадянина, який подав звернення до органу ДБР, на першому аркуші копії звернення проставлять штамп із відміткою про одержання, із зазначенням вхідного номера та дати надходження звернення. Таку копію повертають громадянину. До реєстраційного індексу депутатського запиту чи депутатського звернення нардепів додають позначку "нд" (наприклад, Б-325/нд), а до реєстраційного індексу адвокатського запиту - позначку "аз" (наприклад, Б-325/аз).

Якщо в зверненні порушуються питання, які не входять до компетенції органу ДБР, його не пізніше ніж у 5-денний строк пересилають за належністю відповідному органу чи посадовій особі, а електронне звернення - електронною поштою. Про це повідомляють заявника, який подав це звернення, із посиланням на відповідні норми законодавства.

Звернення громадян розглядаються і вирішуються у строк не більше ніж 1 місяць від дня їх надходження до органу ДБР, а ті, що не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не більш як 15 днів.

Запит народного депутата розглядається у 15-денний чи інший встановлений Парламентом строк. Запит депутата місцевої ради - у строк, встановлений місцевою радою. Звернення народного депутата України розглядаються протягом 10 днів. Звернення депутата місцевої ради, надіслане до органу ДБР, юрисдикція якого поширюється на територію відповідної ради, - у такий самий строк.

Адвокатський запит розглядається в строк не більше ніж 5 робочих днів із дня надходження до органу ДБР. За наявності підстав цей строк може бути продовжено до 20 робочих днів з обґрунтуванням причин такого продовження. Про це адвокату письмово повідомляють не пізніше 5 робочих днів з дня отримання адвокатського запиту. Рішення про продовження строку розгляду адвокатського запиту приймає керівництво органу ДБР.

Якщо питання, порушені у зверненні, поданому до органу ДБР, належать до компетенції кількох органів державної влади, копію такого звернення протягом 5 днів надсилають відповідному органу державної влади з одночасним повідомленням автора звернення.

За результатами розгляду звернень і запитів приймається одне з таких рішень:

задоволено - наведені у зверненні доводи визнано обґрунтованими і за результатами вжито заходів до поновлення прав і законних інтересів заявника, зокрема в інтересах якого звертався народний депутат України;

відхилено - викладені у зверненні та запиті вимоги заявника визнано необґрунтованими;

роз'яснено - надано роз'яснення щодо компетенції органу ДБР та вимог законодавства.

Відповідь на звернення нададуть поштовим чи електронним зв'язком або особисто заявнику з обов'язковим дотриманням порядку надання відповіді.

У наказ також визначено особливості організації особистого прийому громадян: прийом громадян керівництво органу ДБР, керівники самостійних структурних підрозділів органу ДБР здійснюють за попереднім записом у дні та години, визначені графіком особистого прийому громадян, затвердженим наказом органу Бюро.

Наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування.

Ознайомитися з повним текстом наказу ДБР можна в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Для цього вам варто замовити тестовий доступ.

Знайти адвоката, який зможе подати запит до ДБР у вашій справі, можна буде в Національному юридичному каталозі України Liga:BOOK.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини