Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін реформує виконавче провадження

Реклама

Кабмін представив програму своєї діяльності ( проект постанови ВР № 2186).

ЮРЛІГА вже писала про плани щодо запровадження нових реєстрів.

Разом з тим, ряд пропозицій Уряду стосуються виконавчого провадження.

За ціль поставлено досягнення захищенності сторони договору від його невиконання. Для цього має зменшитись кількість господарських спорів з підстав невиконання контрактів (зокрема, кількість інвестиційних справ за позовами іноземних інвесторів - у 2018 році їх 8). В планах - входження України в ТОП-30 рейтингу Doing Business за показниками "Забезпечення виконання контрактів" та "Індекс відновлення платоспроможності".

Для досягнення цілі буде створена ефективна система медіації, відновного правосуддя, третейських судів та арбітражів, конкурентних державним судам. Це має значно розвантажити судову систему на користь інструментів, до яких у сторін договору буде довіра.

Також планується удосконалити виконавче провадження шляхом діджиталізації відповідних процедур (повний доступ до необхідних реєстрів та баз даних, електронна взаємодія з державними органами та банками). Рішення судів мають виконуватися швидко і з мінімальними витратами для сторін (фактичне виконання не менше 70 % судових рішень у 2023 році (у 2018 - 23,5 %). Заборгованість за виконавчими документами, що залишається нестягнутою на кінець звітного періоду, має зменшитись у 2019 році порівняно з попереднім роком на 20 %, у 2020 році - на 15 %, а далі щороку - не менш як на 10 %.

Крім того, планують ліквідувати необґрунтований мораторій на виконання певних категорій судових рішень (зобов'язань) та забезпечити прозорі процедури банкрутства, які дадуть змогу швидко відновити платоспроможність особи або справедливо розподілити активи банкрута між кредиторами.

В планах:

- забезпечення неухильного дотримання Україною інвестиційних угод,

- модернізація існуючих угод про визнання і захист інвестицій,

- ефективне представництво України у закордонних юрисдикційних органах з розгляду інвестиційних спорів.

Нагадуємо, держвиконавець має прийняти виконавчий лист, навіть без дати народження боржника

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини