Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не всі у Великій Палаті вважають, що сп'яніння водія обтяжує покарання, але не є кваліфікуючою ознакою злочину

Реклама

Велика Палата Верховного Суду роз'яснила, що керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння становить порушення вимог підп. "а" п. 2.9 ПДР, однак само по собі не може виступати прямою безпосередньою причиною настання ДТП та її наслідків у вигляді заподіяння потерпілому тілесних ушкоджень або смерті. Стан сп'яніння не охоплюється об'єктивною стороною (не є кваліфікуючою ознакою) злочину, передбаченого ст. 286 КК (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами), і при призначенні покарання може враховуватись як обставина, що обтяжує покарання згідно з п. 13 ч. 2 ст. 67 КК.

Відповідний висновок щодо застосування норм права міститься у постанові від 21 серпня у справі № 682/956/17 .

Виключна правова проблема, яку мала вирішити Велика Палата, полягала у віднесенні вчинення злочину у стані алкогольного сп'яніння до об'єктивної сторони складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу або до обставини, що обтяжує покарання.

Разом з тим, троє суддів висловили окрему думку в якій намагались пояснити, чи може бути стан сп'яніння складовою такої конститутивної (обов'язкової) ознаки об'єктивної сторони складу злочину, як суспільно небезпечне діяння.

Їх висновок про застосування норми права:

1) вчинення злочину у стані алкогольного сп`яніння може бути або складовою об`єктивної сторони складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК, або обставиною, що обтяжує покарання, передбаченою статтею 67 КК;

2) у випадку врахування як ознаки об`єктивної сторони злочину проти безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту такої обставини, як вчинення злочину у стані алкогольного сп`яніння та встановлення безпосереднього причинового зв`язку між цим порушенням ПДР та суспільно небезпечними наслідками, така обставина не обтяжує покарання за ст. 67 КК;

3) якщо факт керування транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння перебував у причиновому зв`язку зі смертю потерпілого чи заподіянням йому тяжкого тілесного ушкодження, врахування згаданого стану як обставини, що обтяжує покарання, при призначенні покарання за злочин, передбачений ч. 2 ст. 286 КК, буде порушенням ч. 4 ст. 67 КК.

Нагадуємо, що повні тексти судових рішень можна знайти у VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини