Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НААУ не хоче втрачати право формувати ВККС

Реклама

НААУ звернулася до Комітету Верховної Ради з питань правової політики з приводу законопроекту № 1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188910_suddv-verkhovnogo-sudu-skorotyat-udvch-a-tim-shcho-zalishatsya-zmenshat-zarplatu-proekt

Зокрема, пропонується змінити порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів як органу суддівського врядування та звільнення членів Вищої ради правосуддя. НААУ непокоїть, що адвокатуру як недержавний конституційний інститут виключено з кола суб'єктів призначення членів ВККС та звільнення членів ВРП.

В Асоціації вважають, що зміни призведуть до втрати адвокатурою права обирати двох представників до складу ВККС.

«Право адвокатури на участь у формуванні органу суддівського врядування відповідає європейським практикам та надає адвокатурі як суспільному, незалежному від держави інституту можливість делегувати адвокатів до роботи у суддівському самоврядуванні», - ідеться у листі Голови НААУ Лідії Ізовітової до голови парламентського комітету.

НААУ наголошує на тому, що зміни до Закону, який регулює діяльність адвокатури, потребують консультацій з Національною асоціацією адвокатів України. Такий імператив установлений міжнародними стандартами, зокрема Основними принципами ООН про роль юристів та численними інтервенційними листами Ради правничих та адвокатських товариств Європи до керівництва України впродовж 2016-2018 років у ході судової реформи.

Таким чином, незалучення представників адвокатури до обговорення порушує міжнародні рекомендації.

«Виключення адвокатури з кола суб'єктів формування ВККС, яке передбачено законопроектом №1008, означатиме нівелювання ролі адвокатури у системі правосуддя», - впевнена пані Ізовітова.

Увагу парламентарів звертають і на порушення стандартів суддівського врядування: Європейською хартією про статус суддів передбачено, що незалежний орган суддівського урядування має складатися з щонайменше половини суддів, які обираються самими суддями.

НААУ закликала Комітет ВР провести обговорення положень законопроекту №1008 з представниками Національної асоціації адвокатів України, яка, за законом, представляє адвокатуру у відносинах з органами влади, та утриматися від погодження змін до законодавства, яке звужує роль адвокатури як важливого компонента розбудови правової держави.

Як вже писала ЮРЛІГА, НААУ вважає, що після скасування монополії громадян в судах захищатимуть некваліфіковані аматори, а АПУ вимагає обговорити скорочення верховних суддів з адвокатами.

Також можете ознайомитись з консультативним висновком Вищої ради правосуддя щодо законопроекту (спойлер - у ради є зауваження, які просять врахувати).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини