Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нова податкова підтримає чесних підприємців, - Сергій Верланов

Реклама

Сьогодні, 1 серпня, у БЦ “ЛІГА” відбувся прес-брифінг Голови Державної податкової служби Сергія Верланова на тему «Становлення нової податкової: початок перевтілення».

С. Верланов нагадав, що у грудні 2018 року ДФС було поділено на дві служби: Державну податкову службу (до складу якої входять підрозділи податкової міліції) і Державну митну службу як окремі центральні органи виконавчої влади.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/182770_dfs-znovu-rozdlyat-na-podatkovu-ta-mitnu-sluzhbi

Голова ДПС зауважив, що ключові зміни для реформування податкової вже відбулися. По-перше, створено єдиний департамент адміністрування податків (об'єднання департаментів податків і зборів юридичних та фізичних осіб). По-друге, ліквідовано Головне управління внутрішньої безпеки. Його функції передані іншим департаментам: з питань запобігання та виявлення корупції (антикорупційні заходи); кадрового забезпечення та розвитку персоналу (виявлення конфлікту інтересів, профілактична робота). По-третє, відбулось укрупнення ключових функцій у складі об'єднаних департаментів. Зокрема, створено департаменти:

- податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування (об'єднання департаменту аудиту та департаменту трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування);

- моніторингу ризикових операцій та доходів (об'єднання департаменту моніторингу ризикових операцій та департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187952_kabmn-viznachiv-napryami-reformuvannya-derzhavno-podatkovo-ta-mitno-sluzhb

ДПС розпочне свою роботу після переведення не менше 30 % працівників з Державної фіскальної служби (9 тис. осіб). Для Державної митної служби передбачена та ж сама процедура. Після цього ДФС буде повністю ліквідовано.

Нагадуємо, що відомості про реквізити усіх найвищих, центральних та регіональних органів влади (адреса, телефони і прізвища керівників), а також дані про історію створення органів влади можна дізнатися у модулі "Влада України" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

С. Верланов зазначив, що на сьогоднішній день перед ДПС у сфері кадрової політики стоїть два головні питання.

По-перше, набір кадрів на початкові посади (проект «перша робота»). З моменту початку роботи нової служби планується подолання кадрового голоду за рахунок молоді.

По-друге, питання оплати праці фахівців середньої та вищої ланки. З наступного бюджетного року планується підвищення заробітної плати як працівників ДПС, так і ДМС.

Голова ДПС акцентував увагу на запланованій демілітаризації ДПС.

Він впевнений, що відсутність у податкової правоохоронних функцій створить умови для покращення сервісу та підвищення довіри з боку платників податків. Наразі ДПС разом з Президентом, РНБО, новообраними парламентарями працює над створенням нового органу - Служби фінансових розслідувань.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186159_zmnilis-pdstavi-blokuvannya-podatkovikh-nakladnikh

С. Верланов запевнив, що ДПС буде підтримувати підприємців, які чесно ведуть бізнес та справно сплачують податки, а шахраї понесуть відповідальність відповідно до закону.

«Наша мета - це, перш за все, чіткість критеріїв блокування накладних, які мають бути закріплені на рівні постанови Кабміну. Наша аналітична служба дослідить бізнес-процеси та бізнес-моделі, які застосовують платники податків. Наші рішення не зачіпатимуть реальний бізнес та будуть направлені на осіб, які займаються шахрайством з ПДВ. Усі справи ми будемо передавати за підслідністю відповідним органам. Ми будемо йти назустріч білому бізнесу, справжнім підприємцям, які займаються реальною діяльністю. Також ми протидіятимемо сірим та чорним схемам тих ділків, які, прикриваючись добрим ім'ям підприємця, фактично створюють ерозію системи державних фінансів, яка призводить до проблем з дохідною частиною державного бюджету, що посилює податковий тиск на весь бізнес».

Нагадаємо, що у 2018 році були внесені зміни до Податкового кодексу Законом № 2245-VIII щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Нова норма цього кодексу передбачає, що реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Кабміном.

Отже, компетентним органом, який мусив би встановити підстави для зупинення реєстрації податкових накладних, є Кабмін. Оскільки підставами для зупинення реєстрації податкових накладних є відповідність платника податку або його господарських операцій певним критеріям ризиковості, то і самі ці критерії як неодмінний елемент підстав для зупинення реєстрації податкових накладних мав би визначати безпосередньо Кабмін.

Однак у відповідних Порядках, затверджених постановою Кабміну від 21 лютого 2018 № 117, жодних критеріїв ризиковості не було встановлено.

В постанові Верховного Суду від 2 квітня 2019 року у справі № 822/1878/18, зокрема, зазначено, що судами попередніх інстанцій встановлено безпідставність зупинення реєстрації податкової накладної як передумови прийняття відповідного рішення Комісії, адже у квитанції вказано критерії ризиковості, визначені виключно листом ДФС .

ВС, надаючи оцінку доводам касаційної скарги, враховує, що листи міністерств, інших органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами у розумінні ст. 117 Конституції, а відтак не є джерелом права відповідно до ст. 7 Кодексу адміністративного судочинства.

Ця постанова ВС фактично визнає, що всі дії податкових органів із зупинення реєстрації податкових накладних суперечили закону, причому безвідносно до того, «схемного» чи не «схемного» податкового кредиту вони стосувалися. При цьому дії, вчинені державними службовцями без належних для цього законодавчих підстав, можуть бути кваліфіковані за відповідних ознак (спричинення шкоди) як перевищення посадових повноважень. А це вже потенційно кримінальний злочин.

Як вже писала ЮРЛІГА, Президент знову змінив склад Нацради з питань антикорупційної політики, включивши в нього пана Верланова.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини