Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відомі норми природних втрат зерна при його зберіганні на складах

Реклама

Мінагрополітики затвердило Норми природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядок розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки.

Відповідний наказ Міністерства від 12 червня 2019 року № 316 зареєстровано в Мін'юсті 5 липня.

Наказ установлює єдині норми та правила для відображення в кількісно-якісному обліку зерна та продуктів його переробки, списання норм природних втрат.

Природні втрати зерна при зберіганні виникають за рахунок біологічних (пов'язаних із життєдіяльністю зерна і мікроорганізмів у ньому) і механічних (розпил зернового пилу при розвантажувально-навантажувальних операціях при прийманні і відпуску зерна) чинників.

Норми природних втрат для зерносуміші встановлюються за культурою, вміст якої переважає в суміші, та не поширюються на борошно, крупу і насіння зернових, бобових, олійних культур і кукурудзу, що надходять або відпускаються за стандартною вагою в мішках.

Біологічні втрати розраховуються в межах етапу зберігання пропорційно кількості днів зберігання в елеваторах, на складах та/або облаштованих для зберігання майданчиках.

Якщо зерно та продукти його переробки зберігаються до 3 місяців, норми природних втрат застосовуються з розрахунку фактичної кількості днів зберігання, якщо до 6 місяців і до одного року - з розрахунку фактичної кількості місяців зберігання. Якщо вони зберігаються більше одного року, за кожний наступний рік зберігання норма природних втрат застосовується як коефіцієнт в розмірі 0,04 % з перерахунком, виходячи з фактичного числа місяців зберігання.

Оскільки ПК України не передбачає самостійного визначення суб'єктами господарювання норм природних втрат зерна, затвердження норм дозволить без затрат працювати зерновим складам і зернопереробним підприємствам на базі чинних програм бухгалтерського обліку та автоматичних інформаційно-аналітичних комплексів обслуговування роботи цих підприємств.

Це дозволяє вести належний і коректний облік та формувати операції із зерном та продуктами його переробки на зернових складах та зернопереробних підприємствах.

Наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування.

Про те, коли наказ Мінагрополітики набере чинності і відповідно запрацюють Норми, можна буде дізнатися із модуля "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Відчуйте всі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини