Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власник судна має відшкодувати збитки, завдані забрудненням акваторії порту

Реклама

Кабмін вирішив, як контролювати чистоту акваторії морського порту.

Постановою від 17 липня 2019 року № 670 затверджено Порядок взаємодії "Адміністрації морських портів України" та Державної екологічної інспекції із забезпечення дотримання законодавства про охорону навколишнього природного середовища у разі виявлення випадків скидання суднами (плавзасобами) забруднюючих речовин у межах акваторії морського порту.

Адміністрація порту, виявивши сліди нафти чи нафтовмісних або інших забруднюючих речовин в акваторії порту, має невідкладно це зафіксувати та повідомити екологічну інспекцію. Також слід відібрати проби фонових показників якості води, про що складається акт, та забезпечити проведення їх аналізу. У разі потреби здійснюються заходи щодо локалізації та ліквідації наслідків забруднення.

Отримавши повідомлення про забруднення, екологічна інспекція невідкладно направляє до відповідного порту державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища, який:

- обстежує акваторію порту в місці забруднення;

- здійснює відбір проб води в акваторії порту в місці забруднення, про що складає акт, який підписується державним інспектором та адміністрацією порту;

- забезпечує проведення аналізу проб води акваторії порту, відібраних у місці забруднення.

Якщо якість води погіршилась і є підстави вважати, що джерелом забруднення є судно (про що зазначається в акті перевірки якості води), адміністрація порту невідкладно повідомляє про це капітану судна та морському агенту, службі капітана морського порту, Морській адміністрації, екологічній інспекції.

Адміністрація порту вручає капітану судна письмове повідомлення, на копії якого зазначаються дата і час вручення, та яка підписується капітаном судна.

Інспектор контролю державою порту (на судні під іноземним прапором) або інспектор контролю держави прапора (на українському судні) проводить огляд судна та відбір проб вод на судні одночасно у строк, що становить не більше ніж дві години з моменту надходження повідомлення до служби капітана порту, Морської адміністрації та екологічної інспекції.

У разі встановлення джерела забруднення Держекоінспекція вживає заходів щодо обчислення розміру завданих збитків, притягнення винних осіб до відповідальності.

Адміністрація порту, власник морського терміналу, інші суб'єкти господарювання мають право виставити власнику судна, винному в забрудненні акваторії порту, претензії щодо відшкодування витрат з проведення робіт з локалізації та ліквідації наслідків забруднення, відбору проб фонових показників якості води в акваторії порту та проведення їх аналізу, здійснених за їх рахунок, використання плавзасобів таких суб'єктів господарювання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини