Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який договір укладати: поставки чи купівлі-продажу

22 липня 2019, 12:42
5449
0
Автор:
Реклама

Відповідь на це запитання має знати кожен студент юридичного факультету, але на практиці дуже часто доводиться стикатися з ситуаціями, коли контрагент пропонує укласти договір купівлі-продажу, коли потрібен договір поставки.

Найголовніша й основна відмінність - сторони договору. Якщо йдеться про суб'єктів господарювання, то це має бути договір поставки (ч. 3 ст. 265 Господарського кодексу України). Якщо ж товар реалізують негосподарюючим суб'єктам, необхідно складати договір купівлі-продажу (ч. 6 ст. 265 ГКУ).

Чинним законодавством визначено, що суб'єктами господарювання є юридичні особи, що здійснюють господарську діяльність та яких зареєстровано в установленому законом порядку, а також державні, комунальні та інші підприємства й підприємці (ч. 2 ст. 55 ГКУ).

Метою придбання товару є використання його в господарський діяльності (наприклад, для виробництва власного товару або подальшого продажу). Тобто товар має бути призначено для ведення підприємницької чи іншої діяльності, не пов'язаної з особистим споживанням.

У яких же випадках укладати договір купівлі-продажу, а в яких - поставки? Розгляньмо на прикладі діяльності підприємств, які займаються торгівлею.

Коли вони мають справу з оптовими постачальниками, то укладають договори поставки, а коли реалізують у подальшому товар фізичним особам (кінцевому споживачу) - договори купівлі-продажу.

Зважаючи на те, що Господарським кодексом прямо передбачено, що до відносин поставки, не врегульованих цим Кодексом, треба застосовувати відповідні положення Цивільного кодексу України про договір купівлі-продажу, під час укладення договору поставки необхідно використовувати положення законодавства про купівлю-продаж. Отже, договір поставки є різновидом договору купівлі-продажу з урахуванням певних особливостей.

Детальніше про основні відмінності постачання від купівлі-продажу, читайте у матеріалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцініть увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини