Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187715_nabrav-chinnost-movniy-zakon

1. Набув чинності Закон про функціонування української мови

16 липня набрав чинності (за винятком низки положень, які вводяться в дію поступово) Закон № 2704-VIII "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Українська мова є обов'язковою для використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя. Уряд має затвердити Державну програму сприяння опануванню мови. Кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою. Для дорослих запустять безкоштовні курси. Для отримання українського громадянства треба буде засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. Вимоги до рівня володіння визначить Національна комісія зі стандартів державної мови. З 16 липня 2021 року почнуть складати іспит. Виконувати свої професійні обов'язки українською зобов'язані не тільки вищі посадові особи, народні депутати та держслужбовці, а й прокурори, адвокати, нотаріуси, лікарі. Дія Закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187808_dyut-nov-stavki-na-restratsyu-torgovikh-marok

2. Підвищено розмір зборів у сфері охорони інтелектуальної власності

З 19 липня діють нові ставки зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності. Також збільшено розміри зборів за підготовку до державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір. Відбулось подорожчання від 3 до 9 разів - зміни передбачено постановою Кабміну від 12 червня № 496. Значно зросла ціна з оформлення набуття, підтримання чинності та розпоряджання правами на такі об'єкти права інтелектуальної власності, як винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торговельні марки, кваліфіковані зазначення походження товару та топографії інтегральних мікросхем. До речі, перевірити і зареєструвати свою торгову марку швидко і надійно допоможе PatentBot.

 

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187698_otrimati-nformatsyu-z-restru-rechovikh-prav-na-nerukhome-mayno-stalo-prostshe

3. Змінено правила реєстрації нерухомості та отримання відомостей з реєстру речових прав

 Постановою Кабміну від 26 червня № 599 змінено правила державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також порядок надання інформації з реєстру. Змінено перелік документів, які подаватимуться для державної реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва, що підлягає приватизації. Своєю чергою, відомості про зареєстровані права на нерухомість можна отримати за одним або декількома ідентифікаторами. Інформація з реєстру надається  у паперовій або електронній формі, що має однакову юридичну силу та містить обов'язкове посилання на Державний реєстр прав. Виключно в паперовій формі надаватимуть дані  про користувачів інформації з реєстру. Нагадуємо, що поставивши свою нерухомість на контроль у сервісі SMS-Маяк, ви не прогавите момент перереєстрації вашої власності на зловмисників.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187669_dyut-nov-vimogi-do-yakost-molochno-produkts

4. Встановлено вимоги до молока

З 12 липня діють вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів, які є обов'язковими для всіх операторів ринку незалежно від форми власності та підпорядкування. Оператори повинні отримати експлуатаційний дозвіл відповідно до Закону "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". Крім того, вони можуть запроваджувати власні вимоги до молочної сировини, які засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів і контролю у критичних точках та містять показники і процедури, що еквівалентні та/або мають рівень вищий, ніж визначений цими вимогами. Встановлено відповідні критерії для сирого коров'ячого молока.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187682_vlasniki-zruynovanikh-na-donbas-budinkv-zmozhut-otrimati-groshovu-kompensatsyu

5. Україна компенсує власникам зруйноване на Донбасі житло

Постановою Кабміну від 10 липня вирішено питання виплати компенсацій власникам житлових будинків (квартир), які були зруйновані внаслідок збройної агресії РФ на сході України. Сума виплати визначатиметься за показниками вартості спорудження житла у відповідних областях України, але не перевищуватиме 300 тис. грн. Військово-цивільні адміністрації проводитимуть обстеження зруйнованого житла та видадуть відповідні акти постраждалим.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187772_zelenskiy-onoviv-polozhennya-pro-vyskovu-sluzhbu-pd-chas-vonnogo-stanu

6. Змінено умови служби в умовах воєнного стану

Президент змінив Положення про проходження військової служби у Збройних Силах України. Зокрема, у разі введення воєнного стану та утворення військових адміністрацій до них відряджатимуть військовослужбовців для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки. Таких військовослужбовців залишатимуть на військовій службі без виключення зі списків особового складу.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187781_dlya-tranzitu-nozemnikh-tovarv-vvedut-okrem-mitn-deklarats

7. Змінено Положення про митні декларації

Постановою Кабміну від 17 липня оновлено Положення про митні декларації. До набрання чинності для України Конвенцією про процедуру спільного транзиту (у визначених Кабміном випадках) для декларування у митному режимі транзиту товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються між ЄС, ЄАВТ та Україною, використовуватимуться окремі митні декларації, що відповідають типам митних декларацій, запроваджених Конвенцією. Для товарів, які декларуються за митною декларацією, можуть використовуватися митні декларації окремих типів, що подаються за формою єдиного адміністративного документа. Такі декларації заповнюються з урахуванням Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187815_otrimati-ltsenzyu-na-nkasatsyu-stalo-prostshe

8. Змінено порядок ліцензування послуг з інкасації

З 18 липня змінено Положення про порядок видачі юридичним особам ліцензії на надання банкам послуг з інкасації. Зокрема, зменшено строки оренди приміщень (з 5 до 3 років) і касових вузлів (з 5 до 2 років) для оброблення та зберігання готівки, а також зменшено з 5 до 2 років строки оренди касової техніки для оброблення та зберігання готівки. Крім того, компанія надаватиме фінансову звітність за встановленою формою, висновок аудитора (аудиторської фірми) про підтвердження достовірності та повноти фінансової звітності, джерел формування власного капіталу юридичної особи та достатності її фінансового стану для здійснення діяльності з оброблення та зберігання готівки. Установлено перелік порушень, за які Нацбанк скасовує погодження на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187813_zhnki-fop-mozhut-ne-podavati-dovdku-z-pensynogo-fondu-dlya-priznachennya-dekretnikh-viplat

9. Спрощено отримання допомоги на дитину для жінок-ФОП

Змінено Порядок виплати державної допомоги сім'ям з дітьми. Відтепер жінки-ФОП для отримання допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами  не подають довідку з Пенсійного фонду. Для підтвердження даних про те, що жінка, яка є фізичною особою - підприємцем та відповідно до закону звільнена від сплати ЄСВ, не є застрахованою особою та не бере добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, використовується інформація з Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187822_natsbank-zniziv-oblkovu-stavku-do-17-

10. Знижено облікову ставку НБУ

З 19 липня знижено облікову ставку до 17,0 % річних. НБУ пом'якшує монетарну політику, оскільки бачить тенденцію уповільнення інфляції до цілі 5 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини