Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Цитувати Леся Подерв'янського можуть не лише хулігани

Реклама

Народна депутатка О. Червакова пропонує адекватно унормувати питання, пов'язані з обігом лихослів'я в Україні; визначити випадки допустимого (неагресивного) вживання нецензурної лексики та удосконалити правове регулювання притягнення до відповідальності за відповідні порушення у сфері громадського порядку.

Відповідний законопроект № 10414-1 "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови) (про внесення змін до КУпАП щодо протидії лихослів'ю)" О. Червакової було зареєстровано в Парламенті 9 липня.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187398_bogomolets-proponu-shtrafuvati-za-matyuki-a-koshti-napravlyati-na-kulturu

Зазначений проект є альтернативним до законопроекту "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови) (реєстр. № 10414) народної депутатки О. Богомолець.

Авторка альтернативного законопроекту вважає, що міцний вислів людини, яка влучила собі молотком по пальцю, не є образою суспільної моралі та не має ознак умислу на дрібне хуліганство. Тобто не є агресивним лихослів'ям. Тому запропоновано дематюкувати (вважати таким, що не порушують чинне законодавство) лихослів'я, висловлене в стані, коли літературної мови не вистачає, аби виразити біль, журбу, бентегу та поглиблену стурбованість.

У зв'язку з цим О. Червакова пропонує внести відповідні зміни до статті 173 КУпАП, доповнивши її приміткою такого змісту:

"Примітка 1. Нецензурна лайка вважається дрібним хуліганством, якщо вона спрямована на особисту образу людини, приниження її честі і гідності, неповагу до суспільної моралі.

Положення цієї статті не застосовуються до осіб, що вживають нецензурну лайку під час цитування творів Леся Подерв'янського та інших загальновизнаних класиків літератури, а також - з метою оцінки політичної ситуації, неналежної роботи правоохоронної і судової системи, дій країни-агресора, надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та побутових травм".

Стежити за етапами проходження законопроектів у Парламенті можна легко в модулі "Законопроекти" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН". Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини