Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не можна стягнути штраф за ігнорування неналежно встановленого дорожнього знаку - ВС

Реклама

Неналежна організація дорожнього руху не може бути підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

Такий висновок зробила колегія суддів Касаційного адміністративного суду ВС в постанові від 24 квітня 2019 року у справі № 127/12081/17.

https://verdictum.ligazakon.net/document/81431281?docId=81431281&productAlias=verdictum_web

Ознайомитися з повним текстом постанови можна у Verdictum.

Відповідно до обставин справи позивач звернувся до суду з позовом про скасування постанови про сплату відповідного штрафу на підставі частини першої статті 122 КпАП щодо порушення вимог дорожніх знаків.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що дорожній знак розміщений з порушенням вимог, а своїми діями він не спричинив небезпеки дорожнього руху.

Місцевий суд задовольнив вимоги позивача, а апеляційний суд підтримав відповідне рішення, залишивши постанову суду першої інстанції без змін.

Відповідач подав касаційну скаргу, наголошуючи на тому, що попередні суди порушили норми матеріального і процесуального права. Він просив скасувати їхні рішення і ухвалити нове про відмову у задоволенні позовних вимог.

Позивач подав заперечення на касаційну скаргу. Він зауважив, що дорожній знак, який організовував дорожній рух, був встановлений з лівого боку дороги і таким чином, що його не було видно, тому він об'єктивно не міг його бачити під час руху.

Верховний Суд погодився з рішеннями попередніх інстанцій з огляду на наступне.

Згідно з пунктом 8.2-1. Правил дорожнього руху дорожні знаки застосовуються відповідно до цих Правил і повинні відповідати вимогам національного стандарту.

Дорожні знаки повинні розміщуватися таким чином, щоб їх було добре видно учасникам дорожнього руху як у світлу, так і в темну пору доби. При цьому дорожні знаки не повинні бути закриті повністю або частково від учасників дорожнього руху будь-якими перешкодами.

Дорожні знаки встановлюються обабіч дороги на тому її боці, що відповідає напрямку руху. Для поліпшення сприйняття дорожніх знаків вони можуть бути розміщені над проїзною частиною. Якщо дорога має більше ніж одну смугу для руху в одному напрямку, установлений обабіч дороги відповідного напрямку дорожній знак дублюється на розділювальній смузі, над проїзною частиною або на протилежному боці дороги (у разі, коли для руху в зустрічному напрямку є не більше ніж дві смуги).

Дорожні знаки розміщуються таким чином, щоб інформацію, яку вони передають, могли сприймати саме ті учасники руху, для яких вона призначена.

У справі встановлено, що позивача притягнули до адміністративної відповідальності за частиною першою статті 122 КпАП у зв'язку з тим, що він, будучи за кермом автомобіля, рухався дорогою з одностороннім рухом проти напрямку руху, чим порушив вимоги дорожнього знаку 5.5 та 5.7.1, пункт 8.4 ПДР.

Суди з'ясували, що дорожній знак, який вказував напрям руху на дорозі, якою їхав позивач, був встановлений зліва від проїзної частини, що є порушенням ПДР. З огляду на цю обставину суди констатували, що в діях позивача немає складу адміністративного правопорушення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини