Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ІТ

Інтегрована система електронної ідентифікації об’єднає всіх надавачів таких послуг

Реклама

Уряд затвердив Положення про інтегровану систему електронної ідентифікації. Зазначена система об'єднує всіх надавачів послуг електронної ідентифікації (кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, MobileID, BankID, ID-картки) і гарантує користувачам безпечний доступ до електронних послуг завдяки однозначній ідентифікації в державних та інших інформаційних системах.

Відповідну постанову № 546 було прийнято на урядовому засіданні 19 червня.

Положення про інтегровану систему електронної ідентифікації (система) окреслює механізми створення, модернізації та розвитку системи. До інтегрованої системи електронної ідентифікації можуть підключатися інформаційно-телекомунікаційні системи юридичних осіб усіх форм власності.

Власником системи є держава.

Держателем та замовником системи є Державне агентство з питань електронного урядування (держатель системи).

Суб'єктами взаємодії визначено органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадових осіб; юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців; надавачів електронних довірчих послуг та постачальників послуг електронної ідентифікації; адміністраторів проміжних вузлів електронної ідентифікації (хабів); технічного адміністратора; держателя системи.

Система функціонує цілодобово сім днів на тиждень.

Доступ до системи здійснюється через відкритий інформаційний ресурс, який має офіційну адресу в Інтернеті (https://id.gov.ua).

Серед головних завдань системи:

створення сучасної інфраструктури електронної ідентифікації в Україні та забезпечення її сталого розвитку;

забезпечення інтероперабельності (сумісності) засобів, проміжних вузлів електронної ідентифікації (хабів) та схем електронної ідентифікації;

створення довірчого середовища у кіберпросторі України та мотивування суб'єктів взаємодії та користувачів системи до використання електронних послуг;

захист інформаційних ресурсів, які обробляються в системі.

Функціональні можливості системи забезпечують, серед іншого:

- захист даних від несанкціонованого доступу, знищення, модифікації через здійснення організаційних і технічних заходів, упровадження засобів та методів технічного захисту інформації;

- реєстрацію подій, що стосуються безпеки системи;

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/182628_dyut-vimogi-u-sfer-elektronnikh-dovrchikh-poslug

- електронну ідентифікацію та автентифікацію користувачів та суб'єктів взаємодії, створення та перевірку кваліфікованого електронного підпису;

- отримання та передачу даних про керівника юрособи, інших осіб, які можуть вчиняти дії від її імені, ФОП, осіб, які можуть вчиняти дії від імені ФОП, а також про наявність обмежень щодо представництва юрособи і ФОП, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Система складається з підсистеми взаємодії із схемами електронної ідентифікації кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг; підсистем взаємодії із схемами електронної ідентифікації; підсистеми верифікації відомостей щодо юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців; підсистеми управління; комплексної системи захисту інформації.

У прийнятій постанові визначено функції кожної з підсистем.

Постанова діє з 28 червня 2019 року.

Нагадаємо, що дізнатися все про Державне агентство з питань електронного урядування можна в модулі "Органи влади" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Для того щоб ознайомитися з можливостями та наповненням ІПС ЛІГА:ЗАКОН детальніше, скористайтеся тестом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини