Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Під час здійснення безготівкових розрахунків у гривні оформлювати картку зі зразками підписів не потрібно

Реклама

Нацбанк урегулював окремі питання здійснення безготівкових розрахунків у національній валюті.

Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 25 червня 2019 року № 83 "Про затвердження Змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті".

Йдеться про спрощення в частині розпорядження рахунком завдяки скасуванню вимоги щодо оформлення картки зі зразками підписів. Це суттєво зменшить витрати часу та коштів суб'єктів господарювання на оформлення документів.

НБУ уточнив процедуру зупинення видаткових операцій у разі відкриття рахунку клієнтом, щодо якого є публічне обтяження рухомого майна, накладене державним або приватним виконавцем. Визначено, що у разі відкриття рахунку клієнтом, щодо якого є публічне обтяження рухомого майна, накладене державним/приватним виконавцем, банк зупинятиме видаткові операції з такого рахунку на суму обтяження та відновить такі операції за рахунком за умови, визначеної Законом "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", у порядку, визначеному внутрішніми процедурами банку.

У Законі зазначено, що відновлення видаткових операцій на рахунках такого клієнта здійснюється у разі, якщо державний/приватний виконавець не повідомив про прийняте рішення у встановлений строк, перебіг якого починається з дати, зазначеної у відмітці про отримання державним/приватним виконавцем повідомлення про відкриття рахунка.

Крім того, з метою виконання банками вимог Закону "Про валюту і валютні операції" щодо валютного нагляду за здійсненням переказу коштів у національній валюті на рахунки отримувачів-нерезидентів передбачена можливість повернення банками без виконання розрахункового документа клієнта-платника, якщо ним не заповнено реквізит "Код країни нерезидента" отримувача.

Документ набрав чинності 27 червня 2019 року.

Під час ведення бізнесу в Україні важливо бути впевненим у надійності свого бізнес-партнера. Нагадаємо, поставити його на контроль та переглядати повну карту контрагента можна в зручному сервісі CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини