Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ перейшов до закритої частини засідання у справі щодо санкцій до телеканалів NewsOne и "112 Україна"

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/180803_rada-prosit-rnbo-zaprovaditi-sankts-proti-dvokh-telekanalv

20 червня 2019 року Велика палата Конституційного Суду на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розглядала справу за конституційним поданням 49 народних депутатів щодо відповідності Конституції (конституційності) Постанови Верховної Ради «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» від 4 жовтня 2018 року № 2589-VIII.

Під час пленарного засідання судді заслухали інформацію судді-доповідача у справі Михайла Гультая щодо змісту конституційного подання та підстав для відкриття конституційного провадження у справі.

Як зазначив суддя-доповідач, 49 народних депутатів звернулися до КСУ з клопотанням визнати такою, що не відповідає Конституції (є неконституційною), вказану Постанову.

Постановою рекомендовано РНБО прийняти рішення про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо таких юридичних осіб: ТОВ «Аріадна ТВ», «Новий формат ТВ», «ТВ Вибір», «Телерадіокомпанія «112-ТВ», «Лідер ТВ», «Партнер ТВ», «Новини 24 години».

Автори клопотання вважають, «що Постанова є неконституційною, оскільки її прийняття відбулося з порушенням Верховною Радою України конституційної процедури її розгляду та ухвалення, включаючи спотворення результатів голосування народних депутатів України внаслідок їх неособистого голосування, а парламент, прийнявши Постанову, вийшов за межі своїх повноважень, встановлених виключно Конституцією України».

Народні депутати наголошують на неособистому голосуванні за проект Постанови як порушенні процедури її розгляду та ухвалення, і як наслідок - її неконституційності.

Вони зазначають, що «4 жовтня 2018 року на шістнадцятому засіданні дев'ятої сесії Верховної Ради України VIII скликання відбулося голосування за проект Постанови, яка була прийнята Верховною Радою України за основу та в цілому за підтримки 229 народних депутатів України». При її ухваленні «в залі пленарних засідань відбулися численні випадки голосувань народних депутатів України замість відсутніх у залі засідання Верховної Ради України інших народних депутатів України, шляхом використання їх карток для голосувань, що є порушенням частини третьої статті 84 Конституції України».

Суддя-доповідач повідомив, що Велика палата КСУ 19 лютого 2019 року постановила Ухвалу про відкриття конституційного провадження у цій справі. Ухвалою визначено, що питання, порушені в конституційному поданні, підвідомчі Конституційному Суду; 49 народних депутатів України є належним суб'єктом права на конституційне подання; конституційне подання відповідає вимогам Конституції та Закону «Про Конституційний Суд України» щодо його форми та змісту. Отже, наявні підстави для відкриття конституційного провадження у справі.

Велика палата КСУ дослідила матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання та перейшла до закритої частини пленарного засідання для ухвалення Рішення.

Під час пленарного засідання представник суб'єкта права на конституційне подання В. Німченко звернувся до Суду з клопотанням «ухвалити рішення про розгляд окремих питань (щодо порушення Верховною Радою України конституційної процедури розгляду та ухвалення Постанови) на пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України в порядку усного провадження та перенести розгляд справи в письмовій формі до розгляду зазначених питань в порядку усного провадження». КСУ відмовив у задоволенні цього клопотання.

Головувала на пленарному засіданні Голова КСУ Наталя Шаптала.

Як раніше писала ЮРЛІГА, КСУ розгляне Постанову ВР, яка ініціює застосування санкцій до телеканалів NewsOne и "112 Україна".

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини