Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ актуалізував порядок застосування до банків заходів впливу

Реклама

Нацбанк для посилення захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банків та у зв'язку із запровадженням додаткових вимог до діяльності банків доповнив підстави та порядок застосування до останніх заходів впливу.

Зазначені зміни внесено до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу постановою Правління НБУ від 29 травня 2019 року № 73, яка набрала чинності 1 червня 2019 року.

Заходи впливу застосовуватимуть за недотримання банками запровадженого обов'язкового економічного нормативу - коефіцієнта покриття ліквідності (LCR) та недотримання вимог щодо порядку формування та зберігання резервів за валютними деривативами (форвардними та ф'ючерсними контрактами).

Постановою також запроваджено норми, відповідно до яких Нацбанк матиме право враховувати вжиті банком заходи, яких не було в передбаченому письмовою угодою плані заходів банку, у зарахування виконання цього плану та для досягнення передбачених ним цілей.

Банк, у якого обмежено або зупинено здійснення окремих видів операцій, матиме право подати до НБУ клопотання про зменшення обсягу (переліку) встановлених обмежень.

Деякі спрощення щодо застосованих заходів впливу стосуються і банків, акціонерами яких прийнято рішення про припинення банківської діяльності без припинення юридичної особи (відповідно до Закону "Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків"). Банк, що припиняє банківську діяльність, відтепер матиме право подати до НБУ клопотання про дострокове скасування окремих заходів впливу (про припинення дії письмової угоди, дострокове скасування обмеження, зупинення чи припинення операцій).

Нацбанк задовольнятиме такі клопотання у разі погодження плану припинення банківської діяльності без припинення юрособи. Крім того, регулятор може не застосовувати заходи впливу до банку, що припиняє банківську діяльність, у разі якщо допущені ним порушення пов'язані з належним виконанням погодженого НБУ плану припинення банківської діяльності без припинення юрособи.

Нагадаємо, що знайти всі форми та бланки, необхідні у банківській діяльності, можна в однойменному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини