Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата зробила висновок щодо застосування позовної давності до віндикаційних позовів держави та територіальних громад

23 квітня 2019, 17:13
2642
0
Автор:
Реклама

ВП ВС розглянула справу № 362/44/17 за позовом прокурора Київської області в інтересах держави в особі Іванковичівської сільської ради щодо незаконного володіння земельною ділянкою.

Прокурор посилався на постанови Вищого господарського суду від 5 жовтня 2016 року у справі № 916/2129/15 (№ 3-604гс16), Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 29 березня 2018 року у справі № 904/10673/16, згідно з якими приписи про позовну давність до позовних вимог прокурора про витребування майна з чужого незаконного володіння не застосовуються.

Велика Палата відступила від цих висновків, оскільки приписи про позовну давність не застосовуються до правовідносин, врегульованих статтями 387 і 388 ЦК, а ст. 268 цього Кодексу не передбачає, що вимога про витребування майна з чужого незаконного володіння належить до вимог, на які позовна давність не поширюється. Крім того, сутність вимоги про витребування майна з чужого незаконного володіння не виключає застосування до неї позовної давності.

Тому на віндикаційні позови держави та територіальних громад (в особі органів державної влади та місцевого самоврядування відповідно) поширюється загальна позовна давність (ст. 257 ЦК України).

У постанові викладено наступний висновок про застосування норм права.

Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

У разі порушення або загрози порушення інтересів державиз позовом до суду звертається прокурор від імені органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, позовну давність слід обчислювати з дня, коли про порушення права або про особу, яка його порушила, довідався або міг довідатися орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Позовна давність починає обчислюватися з дня, коли про порушення права або про особу, яка його порушила, довідався або міг довідатися прокурор, у таких випадках:

1) прокурор, який звертається до суду у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, довідався чи мав об'єктивну можливість довідатися (під час кримінального провадження, прокурорської перевірки тощо) про порушення або загрозу порушення таких інтересів чи про особу, яка їх порушила або може порушити, раніше, ніж орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах;

2) прокурор звертається до суду у разі порушення або загрози порушення інтересів держави за відсутності відповідного органу державної влади, органу місцевого самоврядування чи іншого суб'єкта владних повноважень, до компетенції якого віднесені повноваження щодо захисту таких інтересів.

Велика Палата підтримала міськрайонний суд, який відмовив у задоволенні позову прокурора через сплив позовної давності.

Всі судові рішення можна знайти у Verdictum. Правові позиції зручно відстежувати в модулі "Судова практика" ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН". Інформацію про початок та хід реєстраційної процедури стосовно об'єктів іпотеки можна миттєво отримати за допомогою сервісу SMS-Маяк Земля.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини