Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У приватних клініках і пологових будинках щеплення зроблять безоплатно

Реклама

На початку літа приватні медзаклади, лікарі-ФОП, які уклали договір з Національною службою здоров'я України (НСЗУ), отримають вакцини за національним Календарем щеплень, закуплені за кошти держбюджету. Окремі вакцини стануть доступними і в приватних пологових будинках. На початку літа у приватних медичних закладах та пологових будинках з'являться вакцини, закуплені за державний кошт - безоплатні для всіх пацієнтів.

Це регламентовано наказом "Про затвердження Порядку розподілу та передачі імунобіологічних препаратів (вакцин) та медичних виробів, які використовуються для профілактичних щеплень" від 27 лютого 2019 року № 473, який набрав чинності 16 квітня 2019 року.

Тепер розподіл закуплених державою вакцин відбуватиметься за принципом "за дитиною", а не "за закладом".

Щоб безоплатно вакцинуватися за національним Календарем щеплень у приватній клініці чи у лікаря-ФОП, дитина або дорослий мають підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Це можна зробити тільки в тих приватних закладах, що уклали договір з НСЗУ. Перелік закладів за посиланням.

Графік постачання препаратів до структурних підрозділів з питань охорони здоров'я щороку затверджується наказом Міністерства охорони здоров'я України у строк до 31 грудня.

У приватних пологових будинках і неонатологічних центрах також будуть доступні для новонароджених дітей вакцини БЦЖ та для профілактики гепатиту В. Для отримання цих вакцин у зазначених закладах декларація з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами не потрібна.

У яких приватних медзакладах можна буде безоплатно вакцинуватися:

- приватних клініках, що уклали договір з НСЗУ;

- у сімейних лікарів, терапевтів або педіатрів, які мають власну практику (лікарі-ФОП) і співпрацюють з НСЗУ;

- приватних пологових будинках і неонатологічних центрах.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184919_lkar-fop-takozh-mozhut-provoditi-vaktsinatsyu

Наприкінці березня 2019 року МОЗ усунув ще один бар'єр для сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, які мають власну практику. Лікарі первинної ланки, які надають медичну допомогу як фізичні особи - підприємці, можуть проводити вакцинацію. Так само змінились вимоги до місць проведення щеплень: вони відповідають сучасним нормам і не містять зайвих обмежень.

МОЗ нагадало, що з квітня 2019 року приватні клініки та лікарі-ФОП, які мають контракт з НСЗУ, отримали доступ до програми «Доступні ліки». Це стало можливо завдяки впровадженню електронного рецепту та переходу програми реімбурсації "Доступні ліки" до НСЗУ. Відтепер не має значення, де проживає пацієнт і де рецепт був виданий. Пацієнти зможуть отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка бере участь у програмі. А виписувати рецепти по програмі зможуть всі лікарі первинної ланки, які працюють у медзакладах - партнерах НСЗУ: комунальних, приватних і лікарів-ФОП.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини