Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В цілях нацбезпеки за українцями почнуть стежити на вулицях

Реклама

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 10120 щодо систем моніторингу стану безпеки (ініціатор - Антон Геращенко).

 Зокрема, в Закон «Про національну безпеку України» пропонується включити нову статтю, яка дозволяє силам безпеки, іншим органам державної влади, місцевого самоврядування створювати та використовувати комплексні системи моніторингу стану безпеки з метою виконання покладених на них завдань (функцій) із забезпечення національної безпеки, охорони прав і свобод людини, підтримання громадської (публічної) безпеки і порядку, протидії злочинності, запобігання надзвичайним ситуаціям.

Комплекси безпеки складаються з технічних засобів, приладів, пристроїв, у тому числі з функціями фото-, аудіо-, відеозапису, які працюють в автоматичному режимі, програмно-апаратних комплексів, що забезпечують обробку, аналіз, передачу даних до відповідної функціональної підсистеми єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України, захист інформації та розпізнавання (ідентифікацію) об'єктів.

Єдині функціональні та технічні вимоги до комплексів безпеки, що створюються та використовуються органами державної влади та органами місцевого самоврядування, встановить Кабінет Міністрів.

Силам безпеки надається безпосередній доступ в режимі реального часу до інформації (даних) комплексів безпеки інших органів державної влади, а також органів місцевого самоврядування, у тому числі із застосуванням програмних і технічних засобів власних інформаційно-телекомунікаційних систем.

Також пропонується значно підвищити штрафи (від 50 до 2 тис. НМДГ замість від 5 до 100 НМДГ) за незаконний доступ до інформації в інформаційних (автоматизованих) системах, незаконне виготовлення чи розповсюдження копій баз даних інформаційних (автоматизованих) систем.

Вводиться адміністративна відповідальність за незаконні дії, вчинені стосовно даних, що міститься в комплексних системах моніторингу стану безпеки: штраф від 500 до 1 тис. НМДГ з конфіскацією баз даних, які незаконно виготовлені або незаконно розповсюджені чи збуті або призначені для розповсюдження чи збуту, а також отриманих від їх збуту грошей.

Також визначається, що поліція має безпосередній оперативний доступ, у тому числі в режимі реального часу, до інформації (даних) та інформаційних ресурсів інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування.

Інформація про доступ до реєстру та бази (банку) даних повинна фіксуватися та зберігатися в Інформаційному порталі, включно з інформацією про особу, яка отримала доступ, та про обсяг даних, доступ до яких було отримано.

Актуальний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян можна дізнатись в модулі "Довідники" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини