Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У парках і скверах збираються здійснювати біопоховання

Реклама

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендує ВР прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету урядовий законопроект № 8248 щодо удосконалення сфери поховання.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/169558_na-teritor-parkv-mozhut-dozvoliti-bopokhovannya-pomerlikh

Нагадаємо, законопроект був зареєстрований у Парламенті ще 5 квітня 2018 року і має на меті вирішення проблеми з нестачею місць для поховання в зв'язку з обмеженістю земельних ресурсів.

Зокрема, заплановано розвивати кремацію - спалювання труни з тілом померлого для подальшого вшанування праху відповідно до звичаїв і традицій, що не суперечать законодавству. Планується створити «будинки поховання» для здійснення громадянами ритуалів і обрядів, що притаманні традиціям поховання в Україні.

Також запропоновано здійснювати біопоховання, що передбачає поховання тіла з використанням біорозкладаних матеріалів протягом 5 років. На таких місцях поховання не встановлюються надмогильні споруди, вони облаштовуються інформаційною табличкою. Для місць біопоховання пропонують відводити відокремлені частини земельних ділянок, розташовані на території кладовища, парку, скверу, лісопарку, іншої зеленої зони.

Крім того, пропонується ввести поняття «підпоховання», що передбачає поховання в існуюче місце для поховання труни з тілом померлого або урни з прахом.

Таке підпоховання допускається тільки після завершення кладовищного періоду за згодою користувача (власника) відповідної могили та за умови дотримання нормативних розмірів місця для поховання. Якщо користувача (власника) такої могили не виявлять, підпоховання планують здійснювати за рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради населеного пункту. Підпоховання урн з прахом померлих пропонують здійснювати незалежно від часу, що пройшов від попереднього поховання або підпоховання.

Родичі зможуть обрати виконавця послуг з поховання померлого - ритуальну службу або інших суб'єктів господарської діяльності, але лише серед тих, що уклали відповідний договір з ритуальною службою. Органи місцевого самоврядування вестимуть реєстри надавачів ритуальних послуг, які провадять свою діяльність на відповідній території.

Встановлюється пряма заборона працівникам правоохоронних органів, органів реєстрації актів цивільного стану, закладів охорони здоров'я повідомляти надавачам послуг поховання адреси місць проживання та/або телефонні номери родичів померлої особи або виконавця волевиявлення померлого, які стали їм відомі під час виконання посадових чи службових обов'язків. За розголошення передбачена кримінальна відповідальність.

Крім того, встановлюється адміністративна відповідальність за перешкоджання або недопущення потрапляння ритуальної процесії (виконавця волевиявлення померлого або особи, яка зобов'язалася поховати померлого), родичів та/або знайомих померлого, надавачів ритуальних послуг) на місце поховання, - винні заплатять штраф до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2400 грн). Таке діяння може також каратися арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Використання з метою, не передбаченою законодавством, чи самовільне використання кладовищенських та колумбарних споруд, що використовуються для церемонії поховання та поминання померлих, намогильних споруд, склепів, урн з прахом, могил або вчинення інших дій, що мали на меті зневажити родинну чи суспільну пам'ять про померлого, продемонструвати зневажливе ставлення до місця для поховання та суспільних, релігійних принципів і традицій в цій сфері, каратиметься штрафом до 100 НМДГ (1700 грн) або арештом на строк до чотирьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Актуальний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян можна дізнатись в модулі "Довідники" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН"

Як раніше писала ЮРЛІГА, ризикові цвинтарі перевірятимуть раз на 2 роки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини