Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наукові працівники мають проходити атестацію раз на 5 років

Реклама

Кабмін оновив Положення про атестацію наукових працівників. 

Відповідною постановою Кабміну від 3 квітня № 285 визначено порядок проведення атестації наукових працівників наукових (науково-дослідних, науково-технологічних, науково-технічних, науково-практичних) установ, закладів вищої освіти (університетів, академій, інститутів), юридичних осіб, у складі яких є науковий підрозділ, що повністю або частково фінансуються за рахунок державного бюджету.

Атестація проводиться з метою:

- оцінювання рівня професійної підготовки, результативності роботи;

- визначення відповідності кваліфікації займаній посаді;

- виявлення перспективи використання здібностей, стимулювання підвищення професійного рівня;

- визначення потреби у підвищенні кваліфікації, професійній підготовці.

Атестація проводиться не рідше разу в 5 років відповідно до Закону "Про наукову і науково-технічну діяльність" та не частіше разу в 3 роки відповідно до Закону "Про професійний розвиток працівників".

Якщо буде виявлена порушення академічної доброчесності та/або ознак недостатньої кваліфікації, зафіксованих в акті про невиконання роботи, доповідній записці про допущені помилки проводиться повторна атестація.

Докладніше про академічну доброчесність читайте у статті "Чи можлива в Україні академічна доброчесність?" . Ознайомитись зі статтею можна, підписавшись на ЮРИСТ&ЗАКОН .

Також повторна атестація проводиться у випадках:

- надання рекомендацій атестаційною комісією за результатами атестації;

- оскарження науковим працівником результатів атестації керівнику наукової установи.

Повторна атестація наукового працівника проводиться не раніше ніж через рік після основної.

Для кожної наукової посади вченою радою наукової установи затверджується атестаційна форма, яка враховує:

- якість наукових результатів (публікації, патенти, участь та керівництво науковими (науково-технічними) проектами (розробками);

- викладацьку діяльність;

- керівництво підготовкою та/або підготовку наукових кадрів; національну та міжнародну співпрацю (участь у національних та міжнародних наукових проектах, господарських договорах, проектах тощо);

- підвищення кваліфікації;

- виконання адміністративних обов'язків;

- популяризацію науки (лекції, інтерв'ю, науково-популярні передачі) та мобільність.

Атестаційна форма повинна містити лише такі вимоги, які піддаються документальному підтвердженню, зокрема з використанням наукометричних баз даних, та зазначені у трудовому договорі (контракті).

Науковий працівник може оскаржити рішення про атестацію керівнику наукової установи протягом одного місяця з дня його прийняття, що не зупиняє його виконання.

На підставі скарги керівник наукової установи має право подати атестаційну справу наукового працівника на повторний розгляд атестаційної комісії та за погодженням з вченою радою наукової установи змінити склад атестаційної комісії.

Рішення про розірвання трудового договору (контракту) за результатами атестації може бути оскаржене працівником відповідно до законодавства про порядок розгляду індивідуальних трудових спорів або у судовому порядку.

Форма позовної заяви є у модулі "Типові договори та шаблони" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини