Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 1-8 квітня

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/181295_medatsya - v - admnprotses - tak - chi - n

1. Готується дорожня карта просування медіації в Україні

У ВРП відбулася зустріч членів ВРП з експертами Програми USAID "Нове правосуддя" з метою підготовки грунтовного аналізу можливостей та перешкод запровадження медіації в Україні, визначення ролі Вищої заради правосуддя в межах своїх повноважень у процесі розвитку медіації в Україні, поширення процедур альтернативного вирішення спорів в судах.

2. Суддю Солом'янського суду звільнено за несправедливе правосуддя

За вчинення істотного дисциплінарного провині звільнено Людмилу Кізюн з посади судді Солом'янського районного суду міста Києва. Підставою відкриття дисциплінарної справи стосовно Людмили Кізюн булі скарги Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного банку України, адвоката Самойленко А. О. в інтересах ТОВ "Астерс Консалт". З огляду на характер та множинність грубих порушень, допущених суддею Кізюн, які свідчать про необ' єктивне та несправедливе здійснення правосуддя, ВРП ухвалила звільнити її з посади судді Солом'янського районного суду міста Києва.

3. Звільнено кримського суддю

Рішенням Першої Дисциплінарної палати ВРП від 5 квітня 2019 року суддю окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Ернеса Аблякимова притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

4. Двох суддів звільнено у відставку

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити у відставку:

- Юрія Крутія з посади судді Ленінського районного суду міста Миколаєва;

- Олексія Шешеню з посади судді Закарпатського окружного адміністративного суду.

5. Закарпатського суддю, що підозрюється в хабраництві, відсторонено від правосуддя

Суддя Рахівського районного суду Закарпатської області Іван Тулик підозрюється у проханні та одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для собі за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданого особі службового становища. ВРП ухвалила тимчасово, до 25 травня 2019 року, відсторонити суддю Івана Тулика від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

6. Оприлюднено Щорічну доповідь за 2018 рік "Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні"

Зокрема у тексті Доповіді наголошено, що з моменту качану роботи Реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність надійшло більше 800 звернень, у яких судді інформують про порушення в залі судових засідань, блокування роботи суду, висловлення різноманітних погроз, спроби безпідставно притягнути до дисциплінарної чи кримінальної відповідальності, поширення негативної інформації у ЗМІ худо.

7. Суддю господарського суду Дніпропетровської області звільнено за невідповідність займаній посаді

ВККС рекомендувала звільнити суддю, оскільки за результатами кваліфікаційного оцінювання його визнано таким, що не відповідає займаній посаді. Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Дмитра Полєва з посади судді господарського суду Дніпропетровської області на підставі підпункту 4 пункту 161 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України.

8. Депутати від "Радикальної партії" погрожують суддям - Верховна Рада має вжити заходь

Вища рада правосуддя звернеться до Верховної Заради щодо вжиття заходів із недопущення народними депутатами України дій, які підривають незалежність суддів та авторитет правосуддя. Зокрема, народний депутат України І.Мосійчук у мережі Facebook висловив погрози судді Рівненського районного суду Рівненської області Коробову С. О. та надав оцінку судновому рішенню. Окрім цього, на особистий номер телефону судді Коробова С. О. почали надходити дзвінки та sms - повідомлення від особини, яка представилася народним депутатом України А. Лозовим, з образами і погрозами у зв'язку з винесенням суднового рішення.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185388_spvrobtniki - sluzhbi - sudovo - okhoroni - zabezpechuvatimut - propusk - do - primshchen - sudv

9. Затверджено положення про Службу судової охорони та про проходження служби її співробітниками

Служба судової охорони є державним органом у системі правосуддя для забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах, підзвітна Вищій раді правосуддя та підконтрольна Державній судовій адміністрації України. Положення про проходження служби співробітниками Служби судової охорони розроблялося з урахуванням тихий положень, які вже існують, зокрема про службу в органах Національної поліції, в державній службі охорони, в інших військових формуваннях. Враховано типові питання, які регулюються вказаними положеннями. Положення регламентує питання проходження служби з моменту прийняття до звільнення зі служби, соціального захисту, присвоєння спеціальних звань та інші. З текстами положення про службу судової охорони та порядку проходження служби можна ознайомитись в модулі "Законодавство" ІПС "ЛІГИ : ЗАКОН". Як вже писала ЮРЛІГА, службу в судовій охороні зарахують до стажу поліцейського.

10. Президент призначить ще 6 верховних суддів, двом переможцям конкурсу - відмовлено

8 квітня завершено розгляд матеріалів щодо внесення Президентові подання про призначення 8 суддів на посади до Верховного Суду, який було відкладено для проведення додаткової перевірки. Ухвалено внести подання Президентові про призначення:

- Краснощокова Євгенія Віталійовича на посаду судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду;

- Могила Сергія Костянтиновича на посаду судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду;

- Вус Світлани Михайлівни на посаду судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду.

На посади суддів до Касаційного адміністративного суду буде призначено Губську Олену Анатоліївну, Стеценка Семена Григоровича, Уханенка Сергія Анатолійовича.

Відмовлено у внесенні подання про призначення на посаду судді до Касаційного господарського суду  Картері Валерія Івановича та до Касаційного адміністративного суду - Чумаченко Тетяни Анатоліївни.

Як вже писала ЮРЛІГА, за результатами розгляду ВРП матеріалів Президент призначить до Верховного Суду 69 суддів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини