Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185033_vityag-z-rdr-vidatsya-za-novoyu-formoyu

1. Оновлено форму витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань

Генеральна прокуратура змінила порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань. Наказом від 31 січня 2019 року № 16 у новій редакції викладено витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. До витягу включається номер і дата реєстрації кримінального провадження (виділення матеріалів досудового розслідування). Витяг на всіх стадіях кримінального провадження, а також копії інформації з ЄРДР до закінчення досудового розслідування надають реєстратори: прокурори, у тому числі керівники прокуратур, керівники органів досудового розслідування; слідчі органів прокуратури, поліції, безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, та органів Державного бюро розслідувань; детективи Національного антикорупційного бюро України. Оновлена форма витягу з ЄРДР доступна в модулі "Типові договори та шаблони" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185012_normativniy-akt-mozhna-oskarzhiti-v-sud-protyagom-vsogo-sroku-yogo-d---kas-vs

2. Під час оскарження нормативно-правових актів до суду не застосовується 6-місячний строк позовної давності

Верховний Суд у складі колегії суддів об'єднаної палати Касаційного адміністративного суду в постанові від 13 березня 2019 року у справі № 712/8985/17 зробив висновок, що строк оскарження нормативно-правового акта до адміністративного суду не обмежується 6 місяцями, якщо особа перебуває у правовідносинах, які ним регулюються. Тобто, за умови перебування особи у правовідносинах, які регулюються н/п актом, строк звернення до адміністративного суду із позовом не може обмежуватися шістьма місяцями, передбаченими ч. 2 ст. 99 КАС.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185063_nevdshkodovaniy-pdv-mozhna-styagnuti-z-byudzhetu-cherez-sud---vp-vs

3. Платники податків можуть витребувати заборговане бюджетне відшкодування ПДВ через суд

Велика Палата Верховного Суду під час розгляду справи № 826/7380/15 відступила від правової позиції ВСУ щодо стягнення з держбюджету заборгованості з відшкодування ПДВ. Оскільки на час розгляду справи Тимчасовий реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування не працює, а чинним законодавством не передбачено механізму відшкодування сум ПДВ, включених до Тимчасового реєстру, то такі способи захисту порушеного права, як зобов'язання контролюючого органу надати висновок про підтвердження заявленої суми бюджетного відшкодування або внести заяву підприємства до Тимчасового реєстру, не призведуть до ефективного відновлення права платника податків. Таким чином, ефективним способом захисту, який забезпечить відновлення порушеного права платника податків, є стягнення з держбюджету через управління Держказначейства на користь заявника заборгованості із відшкодування ПДВ та пені, нарахованої на суму такої заборгованості. Правильно розрахувати пеню можна в модулі "Калькулятор штрафів" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН". З іншими правовими позиціями Великої Палати, викладеними в рішеннях, внесених до ЄДРСР за період з 4 по 17 березня 2019 року, можна ознайомитись в черговому дайджесті.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185110_vs-ne-rozglyane-spr-shchodo-zagalnikh-zborv-osbb-cherez-yogo-maloznachnst

4. Верховний Суд може самостійно визнати справу за немайновим позовом малозначною

Касаційний цивільний суд Верховного Суду відмовив у відкритті касаційного провадження у справі № 761/46177/17 за позовом про визнання загальних зборів ОСББ такими, що не відбулися, визнання недійсним та скасування протокольного рішення через її малозначність. Роз'яснено, що малозначна справа є такою з огляду на свої властивості, тому незалежно від того, чи визнавали її такою нижчі суди, Верховний Суд має право, користуючись власними повноваженнями, визнати справи малозначними.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185034_sud-viznav-nezakonnim-obmezhennya-na-perevezennya-tovarv-cherez-lnyu-ztknennya

5. Скасовано обмеження на переміщення фізособами товарів через лінію зіткнення

Окружний адміністративний суд міста Києва рішенням від 27 лютого 2019 року № 826/8073/18 скасував обмеження на перевезення товарів і ліків через лінію зіткнення на непідконтрольні території. Визнано протиправними та нечинними: пункт Порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції, яким встановлено обмеження на переміщення фізособами товарів у ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі автомобільним транспортом; Перелік та обсяги товарів, дозволених для переміщення до/з гуманітарно-логістичних центрів та через лінію зіткнення. Зверніть увагу, що рішення суду пешої інстанції може бути оскаржене: дізнатись, чи підтримає його апеляційний суд, можна, поставивши справу на контроль у Verdictum.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185077_vdbirati-subktv-gospodaryuvannya-do-planu-perevrok-derzhprats-budut-za-novimi-kriteryami

6. Оновлено критерії оцінки ризику діяльності для перевірок Держпраці

Критерії оцінки ризику у всіх сферах діяльності, контроль за якими здійснює Держпраці, визначаються одним документом - постановою Кабміну від 6 лютого 2019 року № 223. Постановою визначено критерії ризику діяльності у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення; у сферах зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю; у сфері здійснення державного гірничого нагляду. Держпраці перевірятиме суб'єкта господарювання з високим ступенем ризику - не частіше одного разу на два роки; із середнім - не частіше разу на три роки; з незначним - не частіше одного разу на п'ять років.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185042_rozrobleno-pravila-nadannya-poslugi-z-postachannya-teplovo-energ

7. Розроблено правила надання послуги з постачання теплової енергії

Мінрегіон пропонує для обговорення проект Правил надання послуги з постачання теплової енергії та проекти типових договорів на постачання теплової енергії різним категоріям споживачів. Проект установлює вимоги до якості послуги з постачання теплової енергії, одиниці виміру спожитого тепла та порядок оплати послуги. Теплоенергія постачається за умови укладення колективного або індивідуального договорів. Виконавець раз на рік проводитиме контрольне зняття показань лічильників у присутності споживача або його представника. Результати контрольного зняття є підставою для здійснення перерозподілу обсягу спожитої послуги та проведення перерахунку із споживачем. Плата за тепло розраховується виходячи з розміру затвердженого тарифу та обсягу спожитої послуги, визначеного відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Плата за індивідуальним договором (із здійсненням обслуговування і ремонту внутрішньобудинкової системи теплопостачання) складається із: плати за послугу, плати за абонентське обслуговування, плати за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкової системи теплопостачання багатоквартирного будинку. Абонплата та плата за обслуговування здійснюється щомісячно протягом року. У разі несвоєчасної оплати послуг споживачу нараховується пеня в розмірі, установленому договором, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір пені не може перевищувати 100 % суми боргу. Зауваження та пропозиції можна подати до 7 квітня 2019 року на e-mail BolieikoVO@minregion.gov.ua.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185014_rozshireno-perelk-budvelnikh-robt-yak-ne-potrebuyut-dozvolu

8. Розширено перелік будівельних робіт, які не потребують дозволу

Постановою Уряду від 20 березня 2019 року № 236 розширено перелік будівельних робіт, які не потребують дозволу на їх виконання та після закінчення яких об'єкт не приймається в експлуатацію. Зокрема, більше не потрібно отримувати дозволи на:

переобладнання та перепланування будівель і споруд будь-якого класу наслідків (відповідальності), якщо роботи не передбачають втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування; реконструкцію та капремонт внутрішніх систем опалення, вентиляції, водопостачання та водовідведення, у тому числі трубопроводів, а також силових та слабкострумових систем, які забезпечують функціонування будівель і споруд; оснащення будівель і споруд приладами для ведення відокремленого обліку теплової енергії, гарячої та холодної води; роботи з теплової ізоляції введених в експлуатацію житлових будинків (стін, даху, горища, технічного, цокольного, підвального поверхів), що належать до об'єктів з незначними (СС1) та середніми (СС2) наслідками.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185003_opublkovano-zakon-pro-ratifkatsyu-mli-za-planom-beps

9. Опубліковано Закон про ратифікацію MLI за планом BEPS

Закон № 2692-VIII про ратифікацію  Багатосторонньої конвенції про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування набере чинності 3 квітня 2019 року. Конвенція вчинена 24 листопада 2016 року в Парижі та підписана від імені України 23 липня 2018 року в Лондоні, набирає чинності у перший день місяця після закінчення періоду в три календарні місяці, що починається з дати здачі на зберігання Україною своєї ратифікаційної грамоти. Україна ратифікувала Конвенцію з певними застереженнями та повідомленнями. Зокрема, Україна бажає, щоб дія Конвенції поширювалась на визначені Законом № 2692-VIII угоди та конвенції між Кабміном та Урядами інших країн про уникнення подвійного оподаткування (всього - 76 угод і конвенцій).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185118_sproshcheno-protses-privedennya-statutv-tov-u-vdpovdnst-do-zakonodavstva

10. Встановлено порядок приведення статутів ТОВ у відповідність до нового законодавства

Кабмін на засіданні 27 березня прийняв постанову щодо полегшення умов ведення бізнесу в Україні та підвищення позицій країни в міжнародному рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, проект якої розроблено МЕРТ. Проектом передбачалось затвердження модельного статуту ТОВ. Встановлено, що засновники ТОВ зможуть в електронній формі обирати той варіант статуту, який їм більше підходить. Саму процедуру реєстрації ТОВ буде максимально прискорено. Більш детальна інформація про внесені зміни щодо діяльності ТОВ буде після оприлюднення Урядом тексту прийнятої постанови, знайти який можна в модулі "Законодавство" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини