Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Начальникам цивільного захисту заборонено займатися підприємництвом

Реклама

Особам начальницького складу забороняється під час проходження служби займатися підприємницькою або іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) діяльністю.

Курсанти під час навчання (проходження служби цивільного захисту) можуть призначатися до складу добового наряду для підтримання внутрішнього порядку, охорони особового складу, спеціальної та іншої техніки, приміщень і майна та прилеглої території закладу освіти цивільного захисту, здійснення контролю за станом справ у підрозділах, своєчасного вжиття заходів із запобігання правопорушенням і виконання інших обов'язків служби цивільного захисту, а також можуть залучатися до участі в заходах з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, не пов'язаних з ризиком для життя та здоров'я.

Відповідні зміни до Положення про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу внесені постановою Кабміну від 13 березня 2019 року № 212.

Також передбачено, що перед звільненням особи рядового і начальницького складу із служби цивільного захисту безпосередні або прямі керівники (начальники) проводять з нею індивідуальну бесіду.Це не стосується осіб середнього, старшого і вищого начальницького складу, яких призначає (звільняє) Кабінет Міністрів.

У ході бесіди роз'яснюється порядок звільнення, уточнюються підстави та строк звільнення, соціальний і правовий захист особи, можливість укладення контракту про перебування в резерві служби цивільного захисту, визначається військовий комісаріат, до якого буде направлено особу після звільнення для взяття на військовий облік. При цьому враховуються прохання особи, даються необхідні пояснення з питань, пов'язаних із звільненням, та в разі потреби видається направлення до лікарсько-експертної комісії для обстеження.

По закінченню має бути підписаний аркуш бесіди. У разі відмови складається акт про таку відмову, який підписується особою, яка проводила бесіду, та особами, які були присутні під час бесіди. Аркуш бесіди долучається до матеріалів щодо звільнення та зберігається в особовій справі.

У разі коли під час бесіди особа, яка звільняється, порушує питання, що належать до повноважень прямих керівників (начальників), керівник (начальник), який проводив бесіду, доповідає про них старшому прямому керівникові (начальникові).

Служба цивільного захисту є державною службою особливого характеру, яка забезпечує пожежну охорону, захист населення і територій від негативного впливу надзвичайних ситуацій, вживає заходів до запобігання і реагування на надзвичайні ситуації, ліквідації їх наслідків у мирний час та в особливий період.

Особами рядового і начальницького складу служби цивільного захисту є громадяни, прийняті на службу за контрактом і яким присвоєно спеціальні звання, вони належать до персоналу (кадрів) ДСНС.

Час проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби відповідно до закону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини