Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У донорстві крові передбачать державно-приватне парнерство

Реклама

Уряд схвалив Стратегію розвитку національної системи крові на період до 2022 року і затвердив План заходів щодо її реалізації.

Відповідне розпорядження № 120-р було схвалено на урядовому засіданні 20 лютого 2019 року та набуло чинності того ж дня.

Передбачено створити національну систему крові під координацією МОЗ як складову частину системи громадського здоров'я, яка на загальнодержавному рівні повинна забезпечити обіг компонентів донорської крові (організацію донорства, заготівлю, переробку, тестування, зберігання, використання, знешкодження, розподіл, реалізацію, транспортування, ввезення на територію України, вивезення з території України, транзит через територію України, а також належне застосування компонентів донорської крові з лікувальною метою).

Основною метою є забезпечення рівноправного і своєчасного доступу пацієнтів до якісних і безпечних компонент донорської крові в достатній кількості.

Реалізувати цю Стратегію передбачається протягом 2019 - 2022 років.

Стратегією визначено основні принципи формування системи крові: безпека, цілісність, якість, інноваційність, підзвітність, повага та визнання.

Заплановано гармонізувати нормативно-правову базу у сфері громадського здоров'я з європейським законодавством; залучати бізнес та інститути громадянського суспільства для розвитку системи крові, запровадити інноваційні технології та популяризацію донорства крові, включаючи можливість застосування механізму державно-приватного партнерства для реалізації проектів щодо організації обігу компонентів донорської крові, а також проводити аудит їх належного клінічного застосування; ввести систему управління якістю в закладах і установах системи крові.

МОЗ і Мінекономрозвитку доручено розробити зміни до законів "Про донорство крові та її компонентів" і "Про ліцензування видів господарської діяльності": передбачається впровадження такої господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, як узяття, переробка, зберігання, реалізація донорської крові та її компонентів і виготовлення з них препаратів.

У IV кварталі 2019 року МОЗ, Міноборони, Національна академія медичних наук, Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська і Севастопольська міські держадміністрації повинні перепрофілювати відділення трансфузіології та відділення переливання крові закладів охорони здоров'я у лікарняні банки крові як структурні підрозділи закладів охорони здоров'я або створити лікарняні банки крові в закладах охорони здоров'я, що використовують компоненти крові.

Крім того, протягом трьох місяців з дня набрання чинності Законом "Про внесення змін до Закону "Про донорство крові та її компонентів" МОЗ має створити та забезпечити функціонування Національного реєстру донорів крові та її компонентів і осіб, яким заборонено виконувати донорські функції.

Перехід на відшкодування витрат Національною службою здоров'я закладам охорони здоров'я за одиницю компонента крові МОЗ має забезпечити протягом 2020 - 2022 рр.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини