Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діють нові правила відповідальності авіаперевізника

Реклама

З 5 березня діють нові Авіаційні правила України "Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу", затверджені наказом Державної авіаційної служби від 26 листопада 2018 року № 1239.

Авіаційні правила встановлюють загальні умови перевезення пасажирів і багажу повітряним транспортом, забезпечення безпеки польотів та якості обслуговування. Правила поширюються на авіаційних перевізників та інших суб'єктів авіаційної діяльності, які займаються перевезенням пасажирів і багажу повітряним транспортом.

Зокрема, регламентовано обов'язки авіаперевізника та розмір компенсації за заподіяну шкоду.

Авіаперевізник відповідає за шкоду, заподіяну в разі знищення, втрати або пошкодження зареєстрованого багажу, виключно у разі, якщо дія, яка спричинила знищення, втрату або пошкодження, відбулась на борту повітряного судна або у період часу, коли авіаперевізник був відповідальним за збереження зареєстрованого багажу.

Якщо авіаперевізник визнав втрату зареєстрованого багажу або якщо багаж не прибув протягом 21 дня з дати, коли він мав прибути, пасажир може пред'явити авіаперевізнику вимогу відповідно до умов договору повітряного перевезення.

Авіаперевізник має відшкодувати затримку рейсу і багажу, якщо не доведе, що він, його працівники та агенти з продажу та/або обслуговування вжили всіх можливих заходів для того, щоб уникнути шкоди, або що він (вони) не мав (мали) змоги вжити таких заходів.

За неналежне перевезення пасажира і багажу авіаперевізник відшкодовує тільки реальні збитки, доведені пасажиром, але в межах, встановлених правилами.

Відповідальність авіаперевізника за шкоду, заподіяну внаслідок затримки під час повітряного перевезення пасажирів будь-якими рейсами, обмежується сумою 4694 СПЗ (спеціальне право запозичення - розрахункова грошова одиниця, яка використовується Міжнародним валютним фондом і наразі дорівнює приблизно 37,20 грн) щодо кожного пасажира.

За знищення, втрату, пошкодження або затримку перевезення зареєстрованого багажу авіаперевізник виплатить не більш ніж 1131 СПЗ.

Авіаперевізник не відповідає за шкоду, заподіяну внаслідок затримки рейсу, якщо доведе, що він, його працівники та агенти з обслуговування вжили всіх необхідних заходів для того, щоб уникнути шкоди, або що вжиття таких заходів було неможливим.

Разом з тим, відповідальність за шкоду, яка спричинила загибель або тілесне ушкодження пасажира, за певних умов, не може бути обмежена сумою у розмірі 250000 СПЗ для кожного пасажира.

Авансовий платіж [не менше ніж 16000 СПЗ (за винятком легких тілесних ушкоджень)] має бути здійснений негайно, але не пізніше ніж протягом 15 днів після ідентифікації фізичної особи.

Під час оформлення квитка авіаперевізник повинен забезпечити надання пасажиру в письмовому вигляді основних положень, які регулюють відповідальність авіаперевізника перед пасажиром та за його багаж. Також пасажир має отримати письмове повідомлення про межі відповідальності авіаперевізника щодо пасажира та багажу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини