Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Режим спільного транзиту: Мінфін розробив законопроект

Реклама

Кабмін підтримав розроблений Мінфіном проект Закону "Про режим спільного транзиту".

Законопроект покликаний наблизити українське законодавство у митній сфері до митного законодавства ЄС шляхом імплементації положень Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Передбачається прийняття окремого закону "Про режим спільного транзиту", яким встановлюватимуться основні засади організації та здійснення спільного режиму транзиту товарів через митну територію України; порядок та умови переміщення таких товарів митною територією України у спільному режимі транзиту, здійснення митних формальностей, застосування механізму гарантування сплати митного боргу та спеціальних транзитних спрощень.

Законопроект дасть змогу застосовувати європейські транзитні правила, що дозволить підприємствам використовувати єдину митну декларацію та єдину гарантію для переміщення товарів від свого складу до складу контрагента. Як наслідок, відбудеться суттєве прискорення та здешевлення руху товарів, від якого виграють усі учасники - експортери, перевізники, імпортери.

Прийняття закону дасть змогу зменшити кількість митних формальностей, необхідних для контролю за транзитним переміщенням. Українська митниця отримуватиме від митниць інших країн попередню інформацію про вантажі ще до перетину ними українського кордону, що дасть змогу аналізувати операції на предмет їх ризиковості ще до моменту прибуття товарів в Україну. Крім того, це допоможе обґрунтовано визначати форми митного контролю, тим самим не затримуючи вантажі на кордоні митними оглядами й іншими контрольними процедурами.

Законопроект також передбачає внесення змін до Закону "Про транзит вантажів", пов'язаних із запровадженням в Україні спільного режиму транзиту, у частині подання учасниками транзиту документів, необхідних для транзиту вантажів.

Основні нововведення законопроекту (додатково див. презентацію):

Єдині вимоги до фінансових гарантів:

- банки, страхові гарантії, НФП;

- досвід роботи 3 роки;

- виконання нормативів до капіталу та ліквідності;

- відсутність заборгованості зі сплати митних платежів.

Комп'ютеризована транзитна система (аналог NCTS):

- автоматизована система обміну результатами митного контролю;

- електронна система управління фінансовими гарантіями.

Ефективна система контролю за товарами:

- майже 100 % пломбування;

- гарантування сплати митних платежів.

Спеціальні транзитні спрощення:

- загальна фінансова гарантія;

- самостійне накладення пломб спеціального типу;

- авторизований вантажовідправник/вантажоодержувач;

- митна декларація з обмеженими даними.

Нагадаємо, поставити на контроль свого бізнес-партнера та переглядати повну карту контрагента можна в зручному сервісі CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини