Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЦВК не має права звільнити кандидата в Президенти від сплати застави - Верховний Суд

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши апеляційну скаргу у справі № 855/6/19, роз'яснив, що кандидат в Президенти зобов'язаний внести грошову заставу - ЦВК не уповноважена звільняти від сплати цих коштів, в тому числі і через стан здоров'я особи.

Про це повідомила прес-служба судової влади.

Відповідно до постанови ВС від 17 січня, з текстом якої можна ознайомитись у Verdictum, вимоги про зобов'язання ЦВК звільнити особу від сплати грошової застави (2,5 млн грн) через стан здоров'я, а також про надання допомоги у виправленні неточності в поданих документах є безпідставними, оскільки нормами чинного законодавства такої можливості не передбачено. В свою чергу органи державної влади мають діяти виключно на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ч.2 ст.19 Конституції). Конституція лише декларує право особи бути обраним, в тому числі і на пост Президента України, а спосіб реалізації цього права визначається спеціальним Законом "Про вибори Президента України".

Зазначимо, що ЦВК не вперше відмовила Велідченку Віталію Ігоровичу в реєстрації кандидатом на пост Президента України. Ця особа подавалась в президенти і на попередні вибори 2014 та 2004 років. Пану Велідченкові відмовляли через ті ж самі порушення: неподання електронної анкети, передвиборної програми в електронному вигляді, документа про внесення грошової застави, декларації та фотографій.

Нагадаємо, ЦВК почала приймати документи від кандидатів 29 грудня. Самі вибори призначено на 31 березня 2019 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини