Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 26 листопада-3 грудня

Реклама

1. Президентові внесуть подання про призначення 16 суддів

Президентові України буде внесене подання про призначення:

Колісника Романа Миколайовича - на посаду судді господарського суду Київської області;

Ляха Михайла Юрійовича - на посаду судді Київського районного суду міста Харкова;

Мигаль Галини Петрівни - на посаду судді Франківського районного суду міста Львова;

Турової Олені Михайлівни - на посаду судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду;

Романюка Романа Васильовича - на посаду судді господарського суду Рівненської області;

Трускавецького Василя Петровича - на посаду судді господарського суду Львівської області;

Грицай Катерини Миколаївни - на посаду судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області;

Братичак Уляни Володимирівни - на посаду судді Львівського окружного адміністративного суду;

Саукової Ангеліни Анатоліївни - на посаду судді Жовтневого районного суду Миколаївської області;

Леонова Олександра Степановича - на посаду судді Малиновського районного суду міста Одеси;

Політики Наталії Адамівни - на посаду судді господарського суду Рівненської області;

Байбака Олега Івановича - на посаду судді господарського суду Харківської області;

Костишин Надії Ярославівни - на посаду судді Герцаївського районного суду Чернівецької області;

Марків Юлії Степанівни - на посаду судді Франківського районного суду міста Львова;

Мисько Христини Мирославівни - на посаду судді Галицького районного суду міста Львова;

Кирилюка Андрія Ігоровича - на посаду судді Залізничного районного суду міста Львова.

2. Троє суддів звільнені у відставку

Ухвалено звільнити у відставку:

Невмержицького Івана Миколайовича - з посади судді Радомишльського районного суду Житомирської області;

Волохова Леоніда Анатолійовича - з посади судді Київського апеляційного суду;

Стадника Оега Богдановича - з посади судді апеляційного суду Тернопільської області.

3. Відсторонено суддів з Луганщини, Дніпропетровщини та Херсонщини

Суддю Старобільського районного суду Луганської області Озерова В. О. тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження. Суддю Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Зосименко Світлану Георгіївну та суддю Голопристанського районного суду Херсонської області Охтень Аліну Андріївну тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішень Першої Дисциплінарної палати ВРП. Рядків дії відсторонення суддів від здійснення правосуддя - до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

4. Депутат Криворізької районної ради допустившись неповагу до суду

Встановлено, що депутат Криворізької районної заради VII скликання Юлія Криворучкіна діяла не у спосіб та поза межами повноважень, визначених чинним законодавством України. Зокрема, зверталася до Криворізького районного суду Дніпропетровської області із депутатськими запитами стосовно надання інформації, пов' язаної із розглядом судової справи, увірвалась до службового кабінету голови Криворізького районного суду Дніпропетровської області Коваль Н. В. та, демонструючи явну неповагу і агресивну поведінку, підвищеним тоном вимагала негайно надати їй відповідь. На прохання судді припинити протиправні дії депутат погрожувала, що в разі ненадання потрібної їй інформації, подасть скарги на суддю до Вищої заради правосуддя щодо інших судових справ з метою дискредитувати суддю.

5. Кам' янській судді погрожували по sms

ВРП розглянула повідомлення судді Заводського районного суду міста Дніпродзержинська Шарко Т. Є. про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Суддя повідомила, що невідомі особини, незадоволені результатами суднового засідання, надіслали на мобільний номер телефону її співмешканця sms - повідомлення, в яких, з-поміж іншого, було зазначено адресі проживання судді та повні анкеті дані її малолітнього сина. Також ці повідомлення містили погрози судді та вимоги повернути заставу. ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання щомісяця інформації про розкриття та розслідування злочину за вказаним повідомленням, оскільки такі дії осіб є втручанням у діяльність суддів при здійсненні правосуддя, за яку передбачена кримінальна відповідальність.

6. Дніпровський суддя повідомив про втручання в його діяльність в позапроцесуальний спосіб

ВРП рзглянула повідомлення судді Амур-Нижньодніпровського районного суду міста Дніпропетровська Вадима Лисенка про втручання в його діяльність. Рада ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання щомісяця інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням судді. Так, встановлено, що громадянин Селіванов С. О. незаконно втрутився в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, оскільки, не будучи учасником суднового провадження, звернувся з приводу конкретної справи, що перебуває у провадженні судді, в інший спосіб, ніж це передбачено процесуальним законодавством.

7. Судова влада отримає єдину комунікаційну стратегію

28 листопада 2018 року відбулося чергове засідання робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя. Окрему увагу під година зустрічі було приділено необхідності оновлення типової посадової інструкції прес-секретаря та інших нормативних документів, якими врегульовано питання діяльності прес-служб судів, та в цілому схвалено низку заходів для підвищення якості роботи прес-служб і запровадження взаємного обміну інформацією, які буде рекомендоване до затвердження Комунікаційному комітету системи правосуддя, а також обговорене питання розробки за підтримки Програми USAID "Нове правосуддя" проекту Єдиної комунікаційної стратегії судової влади.

8. Харківські судді повідомили про тиск з боку прокурорів

У судновому засіданні захисник обвинувачених під годину оголошення заяви про відвід групи прокурорів у зазначеному кримінальному провадженні повідомив суд та учасників суднового провадження про наявність кримінального провадження за статтею 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або ухвали) Кримінального кодексу України. Внесення до ЄРДР відомостей за фактом постановлення колегією суддів Орджонікідзевського районного суду міста Харкова завідомо неправосудного рішення за встановлених під година перевірки повідомлення суддів обставин може свідчити про спробу втручання посадових осіб прокуратури Харківської області у здійснення правосуддя та тиску на суддів. ВРП вирішила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні від 13 липня 2018 року за фактом постановлення 6 липня 2018 року завідомо неправосудної ухвали колегією суддів Орджонікідзевського районного суду міста Харкова.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини