Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Нотаріальній палаті вважають, що "Антирейдерський-3" може посилити рейдерство

Реклама

20 листопада у прес-центрі ЛІГАБізнесІнформ відбулась прес-конференція на тему "Антирейдерський-3: реформування нотаріату без нотаріусів". Нотаріальна палата України скликала конференцію, оскільки занепокоєна презентацією змін у регулюванні нотаріальної діяльностіякі розроблялись без залучення спільноти.

Володимир Марченкопрезидент НПУ, наголосив, що на презентації була надана некоректна оцінка професії нотаріуса і зауважив, що скасування мінімальної плати у 1 % від суми договору для приватних нотаріусів є підготовкою до зняття мораторію на продажів землі. Він нагадавши, що мінімальна межа плати за вчинення нотаріальних дій була введена у 1998 році для збалансування кількості охочих бути державними нотаріусами. В. Марченко зауважив, що така норма забезпечує можливість покрити поточні витрати, адже щомісяця нотаріус витрачає від 6 до 120 тис. грн. на оренду, комунальні послуги, заробітні плати, збереження архіву худе.

Дмитро Кирилюкчлен Заради НПУ, додавши, що встановлений 1% відсоток має компенсаційну мету і дає нотаріусам змогу вчиняти соціально значущі нотаріальні дії. Тому його скасування може бути вигідним лише олігархічному бізнесу.

Президент НПУ також критикує спробу створення "квазінотріату": у професію збираються завести людей без кваліфікації та належної атестації.

На позитивних змінах, які пропонувались НПУ, зупинилась Олена Кирилюквіце- президент НПУ. Так, нотаріуси вітають запровадження єдиного циклу - нотаріальне посвідчення відбуватиметься з одночасною дежавною реєстрацією. За її словами, таким чином влада визнала, що лише нотаріуси можуть захистити майно від рейдерів. Разом з тим, була підготовлена і "труна для нотаріату", якові зроблять через введення уповноважених юстиції. Цей інститут у сукупності зі зміненим складом кваліфікаційної комісії нотаріату (тепер там чиновників більше, ніж нотаріусів) може дестабілізувати цивільний оборот у державі, адже в нотаріат можна буде потрапити без кваліфікації та не підпадаючи під відповідальність, встановлену в професії.

Наталія Козаєвачлен Заради НПУ, голова Комісії з питань запобігання та протидії кіберзлочинності, нагадала, що рейдерство посилилось саме з реформою у сфері держреєстрації, метою якої було збільшення суб' єктів, уповноважених здійснювати державну реєстрацію прав (зокрема, зявились реєстратори комунальних підприємств). Оскільки нотаріуси вчиняли реєстраційні дії задовго до реформи, а перший антирейдерський закон було прийнято в 2016 році, проблема криється саме в реєстрації, а не в нотаріусах, - зауважила Н. Козаєва. Вона додала, що більш ніж 90 % рейдерських реєстрацій здійснено комунальними підприємствами та їх філіалами. Наразі ж, функції держреєстраторів планують залишити в місцевому самоврядуванні, райдержадміністраціях, нотаріаті. Але при цьому передбачено, що свідоцтва про право зайняття нотаріальною діяльністю видадуть і чиновникам без екзаменів. Н. Козаєва висловилась і щодо скасування мінімальної сплати: на її думання це дасть змогу бізнесу "взяти нотаріусів на зарплату". Адже, "коли в праві починається конкуренція, тоді з' являється корупція, що неминуче призведе до Антикорупційного - 4".

У умовах постійних змін у сфері держреєстрації, що можуть призвести до порушення ваших майнових прав радимо відстежувати реєстраційні дії щодо свого майна. Оперативну інформацію можна отримувати за допомогою сервісу SMS- маяк.

Фото ЛБІ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини