Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокати, держслужбовці і лікарі заговорять українською - проект прийнято за основу

4 жовтня 2018, 14:24
877
12
Автор:
Реклама

Народні депутати після тривалого нервового обговорення прийняли за основу мовний законопроект № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", що регулює статус, функціонування і захист державної мови.

Спірний законопроект взяли за основу як компромісний, прийнявши правки, озвучені головою профільного Комітету Миколою Княжицким. Зокрема, вирішено виключити норму про введення спеціальної служби у кількості 27 мовних інспекторів (передбачалося, що вони контролюватимуть використання української мови держслужбовцями). Також враховані норми нещодавно прийнятих законів про освіту і українські квоти.

Законопроект встановлює порядок застосування української мови як державного в публічних сферах і не поширюватиметься на сферу приватного спілкування і релігію.

Проектом закону визначений перелік осіб, які зобов'язані вільно володіти українською мовою. До них віднесені: чиновники, депутати, держслужбовці, дипломати, військовослужбовці, адвокати, нотаріуси, медики, педагоги, а також співробітники державних і комунальних установ.

Для підтвердження рівня володіння українською мовою необхідно буде скласти іспит і отримати державний сертифікат з необмеженим терміном дії.

Крім того, державною мовою функціонуватимуть комп'ютерні програми і інтернет-магазини. Українська мова міститеметься на всіх вивісках, повідомленнях, оголошеннях.

Для затвердження стандартів української мови і формування мовної політики створять Національну комісію із стандартів державної мови. Також законопроектом передбачено призначення Уповноваженого по захисту державної мови.

Окрім ухваленого за основу законопроекту № 5670-д, у ВР були зареєстровані № 5670, № 5669, № 5556 (від "Блоку Петра Порошенка"). Після рейтингового голосування спікер Андрій Парубій поставив на схвалення два законопроекти "комітетський" і "президентський", але депутати не хотіли віддавати за це голоси. У результаті законопроект № 5556 був знятий авторами і 261 депутат проголосував за прийняття в першому читанні законопроекту № 5670-д.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини