Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 24 вересня-1 жовтня

2 жовтня 2018, 15:00
253
0
Автор:
Реклама

1. Для учасників судових засідань напрацюють спільні етичні стандарти

Член ВРП Л.Швецова взяла участь у спільному засіданні РСУ, Ради прокурорів України, НААУ та Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини. Судді, прокурори та адвокати обговорили можливість ухвалення спільних етичних правил учасників судового процесу, діяльність яких регламентується розділом VIII «Правосуддя» Конституції України. За результатами засідання було схвалено підписання резолюції «Етика правосуддя» головами Ради суддів України, Ради прокурорів України та Ради адвокатів України для напрацювання спільних етичних стандартів для учасників судових засідань.

2. Звільнено двадцять троє суддів

У відставку за загальними обставинами звільнено:

1. Хоменко Олену Леонідівну - з посади судді Голосіївського районного суду міста Києва;

2. Дикого Володимира Михайловича - з посади судді Носівського районного суду Чернігівської області;

3. Паценюк Галину Володимирівну - з посади судді Котовського міськрайонного суду Одеської області;

4. Лєсного Сергія Євгеновича - з посади судді Сихівського районного суду міста Львова;

5. Гуляк Галину Іванівну - з посади судді господарського суду Одеської області;

6. Корнелюка Василя Семеновича - з посади судді Локачинського районного суду Волинської області;

7. Кулешову Ларису Віталіївну - з посади судді Октябрського районного суду міста Полтави;

8. Булку Володимира Ігоровича - з посади судді господарського суду Івано-Франківської області;

9. Швець Ірину Євгенівну - з посади судді Середино-Будського районного суду Сумської області.

10. Миронюка Миколу Гнатовича - з посади судді Ковельського міськрайонного суду Волинської області;

11. Новака Дмитра Івановича - з посади судді Диканського районного суду Полтавської області;

12. Буцького Василя Валерійовича - з посади судді Комінтернівського районного суду міста Харкова;

13. Горулька Олександра Максимовича - з посади судді Решетилівського районного суду Полтавської області;

14. Криворучка Пилипа Вікторовича - з посади судді Красноокнянського районного суду Одеської області;

15. Ювшина Василя Івановича - з посади судді апеляційного суду Черкаської області.

Також звільнено Бондар Ірину Федорівну з посади судді Васильківського міськрайонного суду Київської області за власним бажанням.

ВРП за результатами кваліфоцінювання суддів, яких визнано такими, що не відповідають займаним посадам, ухвалила звільнити:

1. Жуковського Сергія Олександровича - з посади судді Малиновського районного суду міста Одеси;

2. Малинникова Олега Федоровича - з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва;

3. Остапова Максима Олексійовича - з посади судді Краснокутського районного суду Харківської області;

4. Шумка Володимира Анатолійовича - з посади судді Ірпінського міського суду Київської області;

5. Григоренка Дениса Юрійовича - з посади судді Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська.

6. Моцьора Олексія Володимировича - з посади судді Варвинського районного суду Чернігівської області;

7. Загороднього Ігоря Вікторовича - з посади судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області.

Моцьор О.В. та Загородній І.В. рішенням Вищої ради правосуддя звільнені з посади судді за власним бажанням.

Водночас ВРП відмовилась звільнити у відставку:

Шешеню Миколу Олексійовича - з посади судді Перечинського районного суду Закарпатської області;

Радченко Ларису Анатоліївну - з посади судді Артемівського міськрайонного суду Донецької області.

Відкладено розгляд питання про звільнення Сиротникова Романа Євгеновича з посади судді Московського районного суду міста Харкова та Загороднюка Володимира Івановича з посади судді Приморського районного суду міста Одеси.

3. Розробляється нова Концепція розвитку юридичної освіти

Експерти зібралися для узгодження позицій щодо подальших кроків затвердження Концепції розвитку юридичної освіти (далі - Концепція), нормотворчих механізмів її втілення, основних концептуальних принципів розвитку правничої освіти в Україні. У дискусії взяли участь члени робочої групи Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, заступник Міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич, член ВРП, голова науково-методичної підкомісії зі спеціальності «право» Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України Андрій Бойко, ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Тацій, представники правничих шкіл та професійних правничих об'єднань.

4. Головою Міжнародної консультативної ради при Вищій раді правосуддя обрано Реду Молєне

26 вересня відбулося засідання Міжнародної консультативної ради при Вищій раді правосуддя, під час якого учасники, серед іншого, обговорили кадрові та практичні питання подальшої співпраці.

5. Держбюджет-2019 не має призупиняти підвищення зарплат суддів

Фінансове забезпечення судів і суддів є невід'ємною складовою як незалежності окремого судді, так і незалежності усієї судової влади, - наголосив Голова ВРП. 25 вересня Голова Вищої ради правосуддя І.Бенедисюк взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, присвяченому попередньому розгляду показників проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Голова ВРП наголосив, що зупинення підвищення розміру посадових окладів суддів місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів є фактично зміною гарантій, передбачених спеціальним законом.

6. Президентові внесено подання про призначення судді Запорізького окружного адміністративного суду

Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові України про призначення Мінаєвої Катерини Володимирівни на посаду судді Запорізького окружного адміністративного суду.

7. Генпрокуратура має повідомити про розслідування злочину у кримінальному провадженні за повідомленням голови Арбузинського районного суду Миколаївської області

Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018150130000386 за повідомленням голови Арбузинського районного суду Миколаївської області Кологриви Тетяни Миколаївни.

8. Суддю Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкову Олену Іванівну тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя

Згідно з частиною сьомою статті 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і частиною другою статті 62 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», враховуючи рішення, ухвалене Першою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя 28 вересня 2018 року, суддю Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкову Олену Іванівну відсторонено від здійснення правосуддя. Строк дії відсторонення суддів від здійснення правосуддя - до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

9. Відбулося чергове засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя

28 вересня відбулося чергове засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя. Участь у засіданні взяли Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук. Під час обговорення головним стало питання щодо призупинення підвищення заробітних плат суддів місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів у проекті Державного бюджету України на 2019 рік. За результатами обговорення вирішено звернутися до НШСУ, ДСАУ, ВККСУ, РСУ щодо розгляду питання стосовно можливості збільшення посадового окладу суддів, кваліфікаційне оцінювання яких не завершено, у зв'язку з їхнім понаднормовим навантаженням. Комунікаційний комітет системи правосуддя також надав доручення Державній судовій адміністрації України під час розгляду питання про розроблення типового штатного розпису суду передбачити окрему посаду прес-секретаря, а також створення за необхідності прес-служби суду. Це питання було внесено на розгляд робочою групою Комунікаційного комітету. Комунікаційний комітет системи правосуддя схвалив ініціативу ВРП та НШСУ щодо розроблення за підтримки Українсько-канадського проекту підтримки судової реформи в Україні із залученням зовнішнього експерта навчального курсу для прес-секретарів та відповідальних за зв'язки з громадськістю працівників місцевих та апеляційних судів «Новина як ефективний засіб судової комунікації».

10. Державне бюро розслідувань отримало повний доступ до інформаційних ресурсів Єдиного державного реєстру судових рішень

ВРП ухвалила внести зміни до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень:

1) пункт 2 розділу IX «Забезпечення надання повного доступу до реєстру» Порядку після слів «Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів,» доповнити словами та знаками «Державного бюро розслідувань.»;

2) пункт 4 розділу IX «Забезпечення надання повного доступу до реєстру» Порядку після слів «Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів,» доповнити словами та знаками «Державного бюро розслідувань.»;

3) пункт 5 розділу IX «Забезпечення надання повного доступу до реєстру» Порядку доповнити підпунктом 9 у такій редакції: «9) уповноваженим особам Державного бюро розслідувань - його Директором.».

11. Суддя господарського суду Харківської області В. Ольшанченко не порушив вимог несумісності

На час співбесіди у ВККСУ 23 липня 2018 року суддя Ольшанченко В.І. не надав Комісії доказів виконання ним вимог частини третьої статті 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо передання акцій, власником яких він є, в управління незалежній третій особі. Суддя Ольшанченко В.І. повідомив, що сумлінно намагався виконати вимоги закону, проте професійні учасники фондового ринку, що мали і мають ліцензію на здійснення діяльності з управління цінними паперами у Харківській області, відмовили йому в укладенні договору про управління акціями через невідповідність розміру пакетів вимогам чинного законодавства. При цьому суддя звернув увагу також на економічну недоцільність укладення відповідних договорів, оскільки мінімальна вартість управління цінними паперами становить суму, що перевищує суму його місячної заробітної плати. Неможливим також був і продаж відповідних акцій, оскільки вони не користувалися попитом на фондовому ринку. Водночас суддя Ольшанченко В.І. на сьогодні зміг подарувати належні йому акції іншій особі, про що ним були надані підтвердні документи. Вища рада правосуддя дійшла висновку, що формальне порушення суддею обов'язку щодо передання акцій в управління незалежній третій особі за умови, що суддя безпосередньо не здійснював правомочностей, що випливають із акцій, тобто не займався діяльністю, несумісною зі статусом судді, не може вважатися порушенням вимог щодо несумісності в розумінні підстави для звільнення судді. З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила визнати відсутніми порушення вимог щодо несумісності суддею господарського суду Харківської області Ольшанченком Володимиром Івановичем.

12. Розпочалося масштабне опитування щодо рівня незалежності суддів та ставлення до судової влади

Виконавцем національного опитування суддів на замовлення Програми USAID «Нове правосуддя» є компанія GfK Ukraine. Метою всеукраїнського опитування суддів та працівників апарату судів є з'ясування стану незалежності, підзвітності та ефективності судової влади, а також її спроможності підтримувати верховенство права та сприяти подоланню корупції в Україні. Під час опитування суддів планується зібрати дані щодо рекомендованих Європейською мережею рад з питань правосуддя (ЄМРП) показників незалежності, підзвітності та якості судової системи. Зокрема, чи змінилося сприйняття суддями своєї незалежності за останній рік порівняно з подібним опитуванням, що проводилося у 2017 році.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини