Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запрацювали електронні аукціони з продажу прав оренди держземлі на Blockchain

21 вересня 2018, 13:45
710
1
Автор:
Реклама

20 вересня ДП «СЕТАМ» Мін'юсту та Держгеокадастр презентували пілотний проект впровадження електронних земельних торгів.

Було продемонстровано систему OpenMarket (щодо земельних ділянок), у якій вже є перші лоти (права оренди на 10 ділянок загальною площею 210 га).

Дизайн і систему торгів приведено у відповідність до нормативної бази, що регулює обіг прав оренди на землю.

Торги з продажу оренди землі відбуваються виключно з використанням сучасної технології Blockchain, яка унеможливлює будь-які маніпуляції.

Важливим етапом впровадження електронних земельних торгів стало доопрацювання Державного земельного кадастру та розробка окремого модулю аукціонів.

Земельні аукціони традиційного формату продовжують діяти до внесення змін до Земельного кодексу.

Проект дасть змогу відпрацювати процедуру переведення в електронний формат та упередити можливі ризики.

Зауважимо, що влітку минулого року Кабмін прийняв постанову від 21 червня 2017 року № 688, яка спрямована на викорінення зловживань із землею на місцях та забезпечує прозорість і відкритість цієї сфери. Її суть полягає у встановленні умов розпорядження землею в частині передачі її в оренду виключно через електронний аукціон.

Середня орендна ставка, що формується на торгах, за останні 5 років збільшилася на понад 10 процентних пунктів і за підсумками 2017 року склала 14,73 %.

Звертаємо вашу увагу, що убезпечити свої права на орендовану землю можна, контролюючи реєстраційні дії щодо неї. У цьому вам допоможе SMS-маяк Земля, який забезпечує інформування про початок і перебіг реєстраційної процедури щодо земельних ділянок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини