Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відбулася дискусія про Нацбюро фінбезпеки. ЛІГА:ЗАКОН перетворилася на міжнародний комунікаційний хаб

14 вересня 2018, 12:10
287
0
Автор:
Реклама

Ефективно протидіяти загрозам фінансовій безпеці держави неможливо без створення Національного бюро фінансової безпеки в Україні - єдиного в Україні правоохоронного органу по боротьбі з економічними злочинами. Саме про це йшлося під час дискусії «Фінансова безпека: методологічне, правове та інституційне забезпечення» в прес-центрі компанії ЛІГА:ЗАКОН, яка перетворилася на комунікаційний хаб для народних депутатів, представників Державної фіскальної служби, МВС України, представників Євросоюзу, та українських ы іноземних експертів тощо.

«Ми еволюційним шляхом дійшли до того, щоб змінити законодавство. Саме створення єдиного правоохоронного органу по боротьбі зі зловживаннями в економічній сфері забезпечить усі процеси - від викриття злочинів, досудового розслідування і передачі до суду та притягнення до відповідальності», - заявила голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна ЮЖАНІНА.

На її думку, Національне бюро фінансової безпеки має бути створено замість податкової міліції, низки підрозділів у Нацполіції та СБУ. Він матиме статус, завдання, повноваження та гарантії незалежності, за аналогією з Європейським агентством з боротьби з шахрайством, відоме як OLAF. В основі його діяльності - новітня методологія організації правоохоронної діяльності керована аналітикою, що передбачає збір інформації з компетентних джерел, її акумулювання в системі управління ризиками та подальший аналіз для виявлення ризиків і загроз фінансовій безпеці держави. Не менш важливим для ефективної роботи цих органів є те, що вони є незалежними - не підпорядковується жодній з державних інституцій. Більш того, особливий порядок конкурсного відбору, призначення та звільнення їх керівників унеможливлює вплив на прийняття ними управлінських рішень. Зокрема, директор обиратиметься конкурсною комісією (по три особи від Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України) і призначатиметься Президентом України за поданням Верховної Ради.

Також ініціаторка законопроекту про створення Нацбюро фінансової безпеки вказала на різницю у цілях проведення перевірок бізнесу в Україні та країнах Європи: "Прийти, залякати, відібрати документи та комп'ютери не може і не має бути ціллю перевірки. Ціль перевірки має бути як у Європі - стягнути із перевіряючого недоплачені (приховані) податки, якщо має місце таке порушення закону". У Європі кримінальні злочини припиняються після сплати коштів у бюджет. У нас ціллю є засудити, посадити за грати.

Радник високого рівня Європейського Союзу в Республіці Молдова в області боротьби з відмиванням грошей (FIU) Ігоріс КРЖЕЧКОВСКІС у своїй цікавій та досить експресивній доповіді наголосив, що в даний час український законодавець може використовувати всі напрацювання інших країн по боротьбі з податковими злочинами.

Тим часом секретар Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат України Антон ГЕРАЩЕНКО наголосив, що на сьогодні в Україні діє щонайменше сім правоохоронних органів, які забезпечують, зокрема, фінансову безпеку у державі. За його словами, настав час «тюнінгу» законодавства.

Передбачається, что створення нового органу відбуватиметься незалежно від перебігу процедур ліквідації податкової міліції, але супроводжуватиметься частковим обмеженням компетенцій і, відповідно, скороченням штатної чисельності працівників Національної поліції МВС України та СБУ в питаннях боротьби зі злочинами у сфері економіки.

Дискусію модерував керівник Центр бухгалтерської експертизи від ЛІГА:ЗАКОН, член громадських рад при Мінфіні і ДФС Юрій ЦИГАНОК. Вона транслювалась наживо на Facebook-сторінці ЛІГА:ЗАКОН, а також на Платформі LIGAZAKON.NET. Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook і комунікаційний простір на Платформі LIGAZAKON.NET, щоб завжди залишатися в курсі актуальних правових подій:

Facebook-сторінка ЛІГА:ЗАКОН https://www.facebook.com/LIGAZAKON
Платформа LIGAZAKON.NET https://ligazakon.net

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини