Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки мають актуалізувати інформацію про клієнтів не рідше одного разу на три роки

21 серпня 2018, 12:40
6254
0
Автор:
Реклама

Регулятор у листі від 16 серпня 2018 року № 25-0008/44785 розглянув питання важливості уточнення інформації про клієнта.

Законом про запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, передбачено, що уточнення інформації про клієнта - актуалізація даних щодо клієнта (у тому числі ідентифікаційних) шляхом отримання документального підтвердження наявності (відсутності) у них змін.

Норми, встановлені в Положенні про здійснення банками фінмоніторингу, зобов'язують банки уточнювати інформацію щодо ідентифікації та вивчення клієнта:

- не рідше одного разу на рік, якщо ризик проведення клієнтом фінансових операцій з легалізації кримінальних доходів / фінансування тероризму оцінюється банком як високий;

- не рідше одного разу на два роки - якщо як середній.

Для інших клієнтів строк уточнення інформації не повинен перевищувати трьох років.

Банк самостійно встановлює порядок ідентифікації та верифікації, вивчення та додаткового уточнення інформації про клієнта.

Такий порядок може містити процедури з уточнення інформації про фізосіб - клієнтів банку з низьким рівнем ризику. Йдеться про осіб, які мають рахунки виключно для отримання зарплати, пенсійних або інших соцвиплат.

Ці процедури можуть передбачати використання засобів електронної пошти (наприклад, електронний опитувальник), у тому числі з використанням ЕЦП / ЕП, або телефонного зв'язку, Call-центру, інших дистанційних каналів і не передбачати особисту присутність клієнта у банку. Крім того, банки можуть проводити уточнення інформації про фізосіб під час їх особистого звернення до установи банку.

У разі сумніву в отриманні достовірної інформації банк самостійно приймає рішення щодо необхідності в особистій зустрічі з клієнтом для підтвердження або спростування його даних.

Нацбанк нагадав, що банки мають приділяти підвищену увагу до клієнтів, які проводять масштабні схемні фінансові операції та не належать до категорії клієнтів банку з низьким рівнем ризику. При цьому банки мають забезпечити, щоб пересічні громадяни, які проводять звичайні, не ризикові операції, повинні отримати повний безперешкодний доступ до фінансових продуктів і сервісів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини