Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк узявся за кримінальні схеми з платіжними терміналами

16 серпня 2018, 10:00
377
0
Автор:
Реклама

Регулятор у листі від 13 серпня 2018 року № 25-0008/43785 надав банкам і фінустановам низку важливих рекомендацій, спрямованих на протидію легалізації кримінальних доходів / фінансуванню тероризму.

Перевіряючи фінустанови, які займаються переказом отриманої через термінали готівки, НБУ виявив схеми, що містять ризики легалізації кримінальних доходів / фінансування тероризму.

Між банками і суб'єктами господарювання укладались договори на організацію приймання платежів на користь останніх за комп'ютерні ігри, лотереї, онлайн-ігри / онлайн-сервіси / доступ до інформаційних послуг / веб-вузлів. Небанківські фінустанови збирали готівку через платіжні термінали і здавали її до кас банків для подальшого перерахування суб'єктам господарювання. Надалі кошти перераховувалися суб'єктами господарювання:

- на картки фізосіб, емітовані різними банками [надалі отримані кошти знімалися готівкою, перераховувалися на рахунки, використовувалися для оплати товарів і послуг (у т. ч. онлайн-ігри, інтернет-казино, букмекери)];

- на поточні рахунки обмеженої кількості юросіб. Далі ці юрособи перераховували кошти згідно з агентськими договорами, зокрема, за турпослуги, білети, тобто зі зміною напряму використання коштів;

- як платежі з призначенням «за права вимоги» (по суті купівля «титульних знаків» «Webmoney»).

Зауважимо, що до платіжної організації внутрішньодержавної системи розрахунків «WebMoney.UA» рішенням Ради нацбезпеки і оборони від 2 травня 2018 року застосовано персональні санкції.

Тобто суб'єкти господарювання розшаровували зібрані платежі через створення ланцюгів із пов'язаних між собою фіноперацій, при проведенні яких змінювалися напрями та/або характер використання цих коштів.

Тому банкам рекомендовано:

- ідентифікувати та верифікувати суб'єктів господарювання як клієнтів на етапі встановлення ділових відносин з ними;

- ретельно вивчати клієнта і зміст послуг, що надаються ним;

- аналізувати зміст його діяльності та фінансового стану тощо.

Також необхідно з'ясовувати, чи не є вони пов'язаними між собою особами, зокрема, через наявність спільних контрагентів, на рахунки яких надалі перераховуються зібрані платежі.

Крім того, банки повинні:

- звертати увагу на інформацію, що міститься в реєстрах прийнятих платежів, що складають небанківські фінустанови згідно з укладеними договорами і які включають відомості про кожен платіж, у тому числі про його дату і час, суму, найменування товарів/робіт/послуг;

- порівнювати з інформацією, яка зазначається одержувачем при подальшому перерахуванні коштів.

Небанківській фінустанові під час приймання платежів на користь (у інтересах) інших осіб до моменту підписання договору, на підставі якого здійснюватиметься приймання платежів, слід:

- визначити мету, характер майбутніх відносин відповідно до укладеного договору;

- з'ясувати інформацію щодо змісту/суті фінансових операцій (платежів), які проводитимуться через вказану фінансову установу згідно з укладеними договорами;

- з'ясувати підстави ведення відповідної господарської діяльності;

- встановити особу, на користь (у інтересах) якої здійснюватиметься прийом платежів, а також продавця товарів, надавача послуг, за які здійснюватиметься приймання платежів.

Нацбанк рекомендує небанківським фінустановам на постійній основі з урахуванням ризик-орієнтованих підходів ретельно аналізувати фінансові операції клієнтів з метою виявлення фінансових операцій, що не відповідають фінансовому стану клієнта (оцінці фінансового стану) і змісту його діяльності, змісту/суті/виду послуг, господарських операцій, фінансовим і матеріально-технічним можливостям особи, на користь якої проводиться приймання платежів, економічна доцільність за якими відсутня.

При цьому особливу увагу слід приділяти зміні економічної суті ініційованих/проведених фінансових операцій, зокрема, якщо в результаті певних дій змінюються напрям і характер використання грошових потоків, для виявлення потенційних/реальних ризиків використання своїх послуг для легалізації кримінальних доходів / фінансування тероризму.

Нагадуємо, перевірити актуальний стан свого контрагента, аби уникнути таких ризиків, можна за допомогою системи ContrAgent. Демо-версія системи доступна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини