Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сімейні фермерські господарства включені до четвертої групи єдиного податку

15 серпня 2018, 13:00
4606
0
Автор:
Реклама

Жителі села тепер можуть легалізувати свою діяльність у формі фізичних осіб - підприємців, які організували фермерське господарство (у тому числі сімейне), а також стати платниками єдиного податку четвертої групи.

Відповідний Закон № 2497 - VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законів України відносно стимулювання створення і діяльності сімейних фермерських господарств" набув чинності сьогодні, 15 серпня.

Сімейне фермерське господарство організовується фізособою самостійно або спільно з членами його сім'ї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства. Такий договір підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства.

Для того, щоб бути платником єдиного податку четвертої групи фермери-підприємці мають здійснювати діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону "Про фермерське господарство", та відповідати сукупності таких критеріїв:

- здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

- провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

- не використовують працю найманих осіб;

- членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім'ї;

- площа сільськогосподарських угідь і земель водного фонду у власності і користуванні членів фермерського господарства складає не менше два і не більше 20 га.

Для зареєстрованих у встановленому законом порядку фермерів-підприємців, які впродовж 10 календарних днів подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, в якому выдбулася державна реєстрація.

Фермери, які в податковому (звітному) періоді не забезпечили сукупність встановлених критеріїв, зобов'язані сплатити в поточному році податок у розмірі, який розраховується виходячи з 25 % річної суми податку за кожен квартал, впродовж якого платник знаходився в четвертій групі. І з наступного податкового (звітного) кварталу перейти на єдиний податок третьої групи або відмовитися від спрощеної системи оподаткування.

Також фермери можуть з четвертої групи самостійно перейти на іншу групу чи відмовитися від спрощеної системи, з першого числа місяця, який йде за податковим (звітним) кварталом, але за умови сплати податку за поточний рік (25 % річної суми податку за кожен квартал, впродовж якого платник знаходився на четвертій групі). При цьому повернутися в четверту групу можна буде не раніше ніж через два календарні роки.

Реєстрація платником єдиного податку є безстроковою, але може бути анулювана, якщо платником єдиного податку четвертої групи не подано податкову декларацію.

Також Законом передбачено введення пільг зі сплати єдиного соціального внеску для усіх членів фермерського господарства, в т. ч. його голови (доплата ЄСВ за рахунок Держбюджету впродовж 10 років).

ПДФО по орендній платі за земельні ділянки (паї) стягуватиметься до місцевих бюджетів за місцезнаходженням таких земельних ділянок.

Крім того, податок за лісові землі тепер складається із земельного податку та рентної плати.

Нагадаємо, Закон щодо стимулювання створення і діяльності сімейних фермерських господарств було прийнято 10 липня

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини