Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

1 липня стартував новий етап медреформи

2 липня 2018, 08:30
247
0
Автор:
Реклама

У Україні введено нові вимоги з організації і забезпечення надання первинної медичної допомоги (ПМД).

Відповідний наказ МОЗ від 19 березня 2018 року "Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги" набув чинності 1 липня 2018 року.

Так, з 1 липня сімейні лікарі, терапевти і педіатри мають почати працювати за новими правилами. Вищезгаданий Порядок визначає чіткий перелік послуг, які вони повинні надавати, а держава оплачуватиме ці послуги відповідно до встановленого тарифу і коригуючого коефіцієнта.

Лікарі спостерігатимуть за станом здоров'я пацієнтів, проводитимуть діагностику і лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани. Також лікарі спостерігатимуть пацієнтів з хронічними захворюваннями і станами.

При необхідності лікар дасть направлення до фахівця вторинної або третинної допомоги

Крім того, лікар надаватиме невідкладну допомогу при гострому розладі фізичного або психічного здоров'я, якщо не потрібна екстренна, спеціалізована або високоспеціалізована меддопомога.

За інформацією МОЗ 149 комунальних установ охорони здоров'я вже уклали договори з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) і з липня отримуватимуть кошти за новою програмою. Інші медустанови, які не уклали договори з НСЗУ, продовжать отримувати фінансування за механізмом медичної субвенції.

Нагадаємо, базовий тариф за обслуговування пацієнта в 2018 році встановлений на рівні 370 грн за людину в рік.

Ці тарифи твердженні постановою Кабміну від 25 квітня 2018 року № 407.

МОЗ звертає увагу на те, що українці зможуть і надалі отримати медичну допомогу у будь-якій установі охорони здоров'я незалежно від того, чи підписали вони декларацію з лікарем і незалежно від того, чи уклала медустанова договір з НСЗУ або тільки готується це зробити.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини