Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Іпотека не припиняється реєстраційною дією нотаріуса - Велика Палата

11 червня 2018, 09:09
534
2
Автор:
Реклама

Велика Палата Верховного Суду при розгляді справи № 910/73/17 (провадження № 12-67гс18) роз'яснила, що державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень є офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Отже, внесення нотаріусом до реєстру запису про припинення іпотеки є офіційним підтвердженням існування юридичного факту припинення іпотеки відповідно до підстав, передбачених положеннями чинного законодавства, але такий факт не створюється реєстраційною дією нотаріуса. Існування спірного запису в реєстрі про припинення іпотеки не позбавляє іпотекодержателя права доводити обставини дійсності такої іпотеки в суді. Поряд з цим своєчасно звернутися до суду іпотекодержатель може тільки знаючи, що така реєстраційна дія була здійснена. Тому так важливо відстежувати статус об'єкту нерухомого майна в реєстрі. Поставити свою нерухомість на моніторинг можна через SMS-маяк. Зареєстровані користувачі оперативно дізнаються про зміни в реєстрі нерухомості через SMS, електронний лист або сповіщення в особистому кабінеті.

Постанова у справі № 910/73/17 була ухвалена 23 травня 2018 року.

У справі, що переглядається, іпотека щодо спірного майна була зареєстрована належним чином, і відсутні належні і допустимі докази того, що ця іпотека була припинена на визначених законодавством підставах на момент укладення договорів стосовно спірного майна. Договори, якими були обгрунтовані правові підстави користування спірними приміщеннями укладені щодо майна, переданого в іпотеку, без згоди іпотекодержателя, що призводить до їх нікчемності і не створює інших юридичних наслідків, окрім пов'язаних з їх нікчемністю.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини