Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата ВС вирішила хто може представляти юридичну особу в касаційному суді

19 квітня 2018, 17:15
1597
5
Автор:
Реклама

Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення, в якому визначила, що інтереси юридичної особи у касаційному суді можуть представлятися тільки у формі самопредставництва, прокурорами і адвокатами.

За обставинами справи в процесі судової тяжби між двома юридичними особами, одне з них подало касаційну скаргу.

Вищий господарський суд відхилив цю скаргу на підставі п. 1 ч. 1 ст. 1113 ГПК як підписану особами, які не можуть її підписувати. А саме, скарга була підписана посадовими особами юридичної особи, які діяли на підставі доручень.

В ухвалі ВГСУ зазначив, що відповідно до внесених Законом № 1401-VIII до Конституції змін, представництво в судах касаційної інстанції у справах, розпочатих після 30 вересня 2016 року, з 1 січня 2017 року здійснюється виключно прокурорами або адвокатами (крім представництва органів державної влади або органів місцевого самоврядування).

Це рішення було оскаржено до ВС. На обґрунтування вимог заявник зазначив, що було порушено його право на доступ до правосуддя і вільний вибір захисника.

Розглянувши справу, Велика Палата ВС дійшла до висновку про залишення касаційної скарги без задоволення з огляду на наступне.

30 вересня 2016 року набрав чинності Закон № 1401-VIII. Зокрема Конституцію було доповнено ст. 131-2, за частинами першої, третьої та четвертої якої для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура та виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

У «Перехідних положеннях» Конституції передбачено, що представництво виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

ВС зазначив, що такі положення не порушують суть права на касаційне оскарження та не позбавляють осіб їх права на самопредставництво, яке здійснює керівник або член виконавчого органу згідно із статутними документами.

Велика Палата ВС встановила, що з 1 січня 2017 року особа, якій видано доручення на представництво юрособи і яка не є професійним адвокатом, не може представляти інтереси підприємства в касаційних судах.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини