Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 2-6 квітня

11 квітня 2018, 11:00
133
0
Автор:
Реклама

1. Троє суддів звільнено у відставку, четверо - за власним бажанням

3 квітня ВРП ухвалила звільнити у зв'язку з поданням заяв про відставку:

Зайченка Сергія Володимировича - з посади судді Самарського районного суду міста Дніпропетровська;

Кушніренка Юрія Степановича - з посади судді Приморського районного суду міста Одеси;

Никифорчука Миколу Івановича - з посади судді господарського суду Одеської області.

Також за власним бажанням звільнено :

Дюкарєву Світлану Володимирівну - з посади судді Харківського апеляційного адміністративного суду;

Шмідта Сергія Анатолійовича - з посади судді Горохівського районного суду Волинської області;

Єременко Ганну Валеріївну - з посади судді господарського суду Дніпропетровської області;

Луняченка Олександра Анатолійовича - з посади судді Приморського районного суду міста Одеси.

2. Суддю Катерину Котельву відсторонено від здійснення правосуддя

3 квітня ВРП ухвалила строком на шість місяців відсторонити суддю Галицького районного суду міста Львова Котельву Катерину Олександрівну від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов'язковим направленням до Національної школи суддів для проходження курсу підвищення кваліфікації та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді. Третя Дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що дії судді Котельви К. О. під година розгляду справи у сукупності, а саме: фактичне скасування іншого суднового рішення у спосіб, не передбачений процесуальним законом; повне та умисне усунення особини, питання про права якої вирішується, від суднового розгляду; усунення від суднового розгляду третіх осіб у справі; розгляд справи всупереч встановленій процедурі у спосіб та рядки, що свідчать про відсутність будь-якого наміру з'ясувати дійсні обставини справи; порушення основоположного права людини на справедливий суд, є грубими порушеннями закону, що підривають суспільну довіру до суду.

3. У ВРП обговорили питання гендерної рівності

3 червня 2017 року структура "ООН Жінки" відкрила офіс в Україні та провела низку зустрічей із передставниками інституцій, дотичних до системи правосуддя. Учасники недавньої зустрічі обговорили актуальні проблеми забезпечення гендерної рівності у Вищій раді правосуддя та системі правосуддя загалом, навчальних програмах для суддів, працівників апаратів судів та кандидатів на посади суддів, у процедурі підготовки законопроектів та інші відіа діяльності, які здійснюються в системі правосуддя у питанні забезпечення гендерної рівності. За сприяння Програми USAID "Нове правосуддя" за участю експерта з гендерних питань пані Марини Руденко розроблено проект Індексу гендерної чутливості в діяльності судової влади. Очікується, що завдяки Індексу буде можливим щорічне надання оцінки впровадженню гендерного компоненту у системі правосуддя. Крім того, ВРП співпрацює у питанні гендерної рівності із Українсько- канадським проектом Підтримки судової реформи в Україні.

4. Ухвалено рішення про відрядження чотирьох суддів

5 квітня Вища рада правосуддя ухвалила внести подання Президентові України про відрядження строком на один рік для здійснення правосуддя суддів :

Приазовського районного суду Запорізької області Апалькової Олені Миколаївни - до Першотравневого районного суду Донецької області;

Орджонікідзевського міського суду Дніпропетровської області Коваля Андрія Миколайовича - до Калинівського районного суду Вінницької області;

Артемівського міськрайонного суду Донецької області Любчика Олександра В'ячеславовича - до Селидівського міського суду Донецької області;

Мари' їнського районного суду Донецької області Сметаняка Олександра Ярославовича - до Татарбунарського районного суду Одеської області.

5. Розглянуто питання звільнення суддів за загальними обставинами

5 квітня ВРП розглянула матеріали щодо звільнення трьох суддів з посад за загальними обставинами (у зв'язку з поданням заяв про відставку та про звільнення за власним бажанням) : Мікуліна Андрія Вікторовича звільнено з посади судді Ірпінського міського суду Київської області за власним бажанням. Водночас відмовлено у звільненні Ходака Сергія Костянтиновича з посади судді Дубенського міськрайонного суду Рівненської області у відставку та відкладено питання щодо звільнення Стеценка Олега Олександровича з посади судді Одеського окружного адміністративного суду у зв'язку з поданням заяви про відставку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини