Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Парламенті обговорили, як вирішити проблему невиконання судових рішень

28 березня 2018, 17:28
156
3
Автор:
Реклама

У Верховній Раді відбувся круглий стіл на тему: "Виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах "Юрій Миколайович Іванов проти України" і вимоги щодо заходів загального характер.

У заході взяла участь новий омбудсмен Людмила Денисова, яка повідомила, що очікується виплата компенсацій за 168 536 судовим рішенням, передусім вони стосуються соціальних прав. Вона зазначила, що народні депутати приймають політичні рішення про підвищення соціальних стандартів, а держава не виконує ці зобов'язання. Л. Денисова готова запропонувати медіацию для виконання зобов'язань державних органів і підприємств перед 5080 людьми.

Концепцію вирішення проблемних питань, пов'язаних з виникненням заборгованості з боку держави за рішеннями судів, представив заступник Міністра юстиції - Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина. Він пояснив, що ЄСПЛ припиняє розгляд справ типу Іванов (пілотне рішення) на 2 роки, впродовж цього періоду Уряд повинен вжити заходи загального характеру стосовно остаточного вирішення проблеми невиконання вердиктів проти держави. Виключення з реєстру більше 12 тис. заяв не вимагає застосування заходів індивідуального характеру. Комітет Міністрів вважатиме ефективним рішенням проблеми, якщо буде передбачено: механізм виплат з альтернативними варіантами виконання рішень впродовж розумного терміну; зміни до Держбюджету для забезпечення виплат; надання необхідного відшкодування шкоди, заподіяної порушеннями Конвенції, пов'язаними з невиконанням рішень; процедура попередження невиконання судових рішень, винесених проти держави або державних підприємств. Уряд знаходиться в пошуку механізму, який відповідав би вказаним критеріям. Так, механізм виплат повинен вирішувати загальну проблему невиплат за боргами держави, а його складова "підмеханізм Бурмич" стосуватиметься заяв у цій справі. Виплати передбачені бюджетними програмами 4040 і 1160, тому Уряд має намір усунути їх недоліки, зокрема наявність двох черг за програмою 4040 про виплати за зобов'язаннями держорганів і підприємств.

У свою чергу, голова підкомітету з питань виконання рішень ЕСПЧ Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Руслан Сидорович пояснив, що в контексті тлумачення статті 6 Європейської конвенції без ефективної системи виконання судових рішень існування судової системи позбавлене всякого сенсу.

Р. Сидорович нагадав про прийняття нової редакції Закону "Про старанне виробництво" і Закону "Про органи і особи, що здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів", якими частково зменшена монополія держави. Ці закони були прийняті 2 червня 2016 р. та вступили в силу 30 вересня 2016 р. Водночас, позитивні зрушення на сьогодні дуже важко відстежити, враховуючи мізерну кількість приватних виконавців та небажання держави відмовлятися від вказаної монополії. За його словами, на якийсь позитивний результат можна сподіватися, коли кількість приватних виконавців досягатиме хоча б половини державних виконавців.

Учасники заходу обговорили індивідуальні і загальні підходи, які потрібні для повного виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах Бурмич і Іванова, а також пропозиції Міністерства юстиції по вирішенню проблемних питань, пов'язаних з виникненням заборгованості держави за рішеннями судів, і загальні підходи для попередження подібної ситуації в майбутньому.

Також читайте:

ЕСПЧ більше не присуджуватиме компенсації за невиконання Україною судових рішень

Справа Бурмич : чому ЕСПЧ умив руки

Справа Бурмич : що робити?

Велика Палата відклала заяви у справі Бурмич" через відсутність перекладу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини