Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З' їзд суддів розпочав роботові

Реклама

5 березня розпочався XV черговий з'їзд суддів, що має обрати новий склад Ради суддів України та добрати членів Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Захід урочисто відкрито о 10 годині ранку Державним гімном України. Після цього голова РСУ Валентина Симоненко зачитала делегатам привітання Президента, у якому, зокрема, йшлося про надання суддям нових процесуальних інструментів, про боротьбу за незалежність та роботу над забезпеченням охорони судів.

У своєму вступному слові В. Симоненко говорила про виклики, які постали перед судовою системою в цілому й суддями зокрема. Це й кваліфікаційне оцінювання, і нерівність в оплаті праці, і питання незалежності судової влади. «Маємо дотримуватися принципу верховенства права та справедливості», - переконана В. Симоненко. Свою промову вона закінчила на позитивній ноті: «Все у нас буде добре», - запевнила суддів голова РСУ.

«Судову реформу практично завершено, наступне завдання - зробити її дієвою», - сказала, отримавши слово, голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Зупинилась вона й на питанні незалежності: «А чи готові до незалежності самі судді?» Щодо цілі поважного зібрання, пані Данішевська впевнена, що до органів судової влади має бути обрано тих, хто відчуває тонку грань між незалежністю і свавіллям.

В. Данішевська також розуміє складність ситуації, у якій опинилися судді: кваліфікаційне оцінювання, проблеми оплати праці, нестача кадрів і велике навантаження. Допомогти в останньому Верховний Суд може через вирішення зразкових справ: голова ВС нагадала про перше таке рішення (щодо перерахунку міліцейських пенсій згідно з забезпеченням поліцейських). Пані Данішевська пояснила, що Кабмін ухвалив постанову про виконання рішення щодо перерахунку пенсій: більше ніж 150 тисяч людей уже мають підтверджене право на його здійснення. Крім того, суддів також очікує підвищення зарплат.

У свою чергу очільник Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк наголосив на базовому завданні цього органу - забезпеченні незалежності на фоні постійного зростання кількості звернень від суддів щодо вчинення на них тиску. «Втручання в діяльність суддів все частіше відбувається шляхом внесення відомостей до ЄДРДР. Наприклад, у 2017 році зареєстровано 517 таких фактів, при тому, що подальше розслідування не здійснювали», - зауважив І. Бенедисюк.

ВРП працює над розв'язанням цієї проблеми: найближчим часом Президентові або Міністерству юстиції буде передано законопроект про внесення змін до статті 214 Кримінального кодексу, згідно з яким звернення судді до Генпрокурора є підставою для внесення змін до ЄДРДР. Право вносити такі відомості отримають генпокурор або його заступник.

І. Бенедисюк не оминув увагою й нагальне питання безпеки судів. Важливо, щоб під охороною перебували не лише приміщення, а й самі судді; необхідно забезпечити належне реагування на виклики. На жаль, формування системи судової охорони може зайняти до 5 років, адже необхідно підготувати спеціалістів. Крім того, процес ускладнений через прогалини в законодавстві, до якого має бути внесено зміни.

Станіслав Шевчук, новообраний голова Конституційного Суду, з огляду на нещодавну відміну судом неконституційних законів (щодо оподаткування високих пенсій та основ мовної політики) наголосив, що правову державу будують на довірі людей і на авторитеті судових рішень. «Правосуддя є трансцендентним явищем, бо в його основі - справедливість», - нагадав він поважному зібранню.

Цитуючи святого Августина, С. Шевчук зазначив, що судді не можуть сказати, наскільки справедливими є їх рішення, але про несправедливість цих рішень говоритимуть люди.

Після урочистої частини обрано головуючого з'їзду (Б. Моніч) та секретаря (О. Журавська).

Усього на з'їзді було висунуто 308 делегатів. У мандатної комісії виникли сумніви щодо повноважності сімох (обраних від ВСУ й вищих спецсудів), але судді шляхом голосування підтвердили їх повноваження.

Розгляд питань проходить із затримкою, тому цілком імовірно, що з'їзд продовжить свою роботу й у резервний день - 7 березня.

Марина Ясинська

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини