Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріуси отримають можливість перевіряти дані ID - паспортів

27 лютого 2018, 16:00
1149
1
Автор:
Реклама

Шляхи вирішення проблемних питань доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру в контексті захисту прав громадян обговорювалися на робочій зустрічі представників Нотаріальної палати України, Міністерства юстиції України та Державної міграційної служби України. У зустрічі, що відбулася 26 лютого у стінах Державної міграційної служби України, узяли долю член Заради НПУ, голова комісії НПУ з питань запобігання та протидії кіберзлочинності Наталія Козаєва голова комісії НПУ з питань співробітництва з органами державної влади та місцевого самоврядування Олена Кирилюкзаступник директора департаменту приватного права - начальник Управління нормативно-правового та методичного забезпечення нотаріату Олена Мартинюк та директор департаменту інформатизації, телекомунікацій та захисту інформації Державної міграційної служби України Іван Двойленко.

На сьогодні нотаріуси не можуть виконувати встановлений законом обов'язок щодо використання даних демографічного реєстру при вчиненні нотаріальних дій, адже досі не мають доступу до цього реєстру. Як роз'яснили у ДМС, підключення робочого місця нотаріуса до демографічного реєстру заразом практично неможливе, оскільки це технічно складний та фінансово затратний процес, тому в майбутньому планується інтеграція даних демографічного реєстру із реєстрами територіальних громад та іншими реєстрами. Разом з цим, зважаючи на зростаючі темпи видачі ID - паспортів, нотаріуси потребують ресурсу для перевірки даних осіб, яким видані нові паспорти.

Після обговорення можливих варіантів оперативного вирішення проблеми учасники зустрічі вирішили ініціювати розробку програмного продукту для нотаріусів, за допомогою якого буде можливо перевірити дані, записані на ID- паспорт. Забезпечення нотаріусів відповідною програмою і прибудовами-кардрідерами дозволити захистити права та інтереси громадян, гарантувати безпечність нотаріального процесу.

Нотаріальна палата України і надалі співпрацюватиме із ДМС для пришвидшення реалізації основної мети - створення механізму автоматичної передачі даних із демографічного реєстру до тихий реєстрів, якими вже користуються нотаріуси.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини